NA FAKULTET I BEZ SREDNJE ŠKOLE: Nemačka pravila - privilegije među izbeglicama

I. S.

20. 05. 2022. u 22:48

NEMAČKA je odlučila da na studije na svojoj teritoriji primi izbeglice iz Ukrajine po više nego posebnim okolnostima. Mladi Ukrajinci, naime, u Nemačkoj mogu da studiraju bez dokaza o završenoj srednjoj školi.

НА ФАКУЛТЕТ И БЕЗ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ: Немачка правила - привилегије међу избеглицама

Foto AP

Berlin će, sudeći po zaključcima Evropske komisije, biti samo prva od zemalja "Šengena" koji će ukrajinskim izbeglicama omogućiti studije, jer, zbog ruske vojne intervencije objektivno nisu mogli da okončaju srednjoškolsko obrazovanje, niti da polažu ikakve kvalifikacione ispite.

Ukrajinski državljani koji nameravaju da studiraju, treba da se jave direktno univerzitetima u Nemačkoj. Povlašćen položaj kad je školovanje u pitanju imaju i izbeglice koje su u ovu zemlju došle od 2015. godine, po izbijanju migrantske krize bez presedana. Ukrajinske izbeglice imaće, međutim, dodatne beneficije koje prethodno pristigli stranci, nemaju.

- Izbeglima iz Ukrajine ne treba objašnjavati kako radi veš-mašina, niti da na podu sobe u kojoj spavaju ne smeju da kuvaju - obrazložila je odluku o pravljenju razlika među imigrantima Gudrun Brendel-Fišer, nadležna za poslove integracije u južnoj pokrajini Bavarskoj.

Portparol Saveta za izbeglice Stefan Dinvald oštro je reagovao, ocenivši da Brendel-Fišerova posle ove rasno uvredljive izjave, više nije podobna za funkciju koju obavlja.

- Civilizacijske razlike ne smeju biti podloga za privilegije jednih u odnosu na druge - poručio je Dinvald. - Ni političke osnove za izbeglištvo ne smeju biti faktor od uticaja kad je u pitanju donošenje propisa po kojima se strancima pružaju ili uskraćuju određeni uslovi za život i rad, ali i školovanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna