ITALIJA ŠALJE TREĆU TURU ORUŽJA KIJEVU: Dragi - Radimo u koordinaciji sa EU i NATO-om

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

20. 05. 2022. u 00:36

ITALIJA nastavlja da podržava Vladu Ukrajine u njenim naporima da se suprotstavi ruskoj invaziji.

ИТАЛИЈА ШАЉЕ ТРЕЋУ ТУРУ ОРУЖЈА КИЈЕВУ: Драги - Радимо у координацији са ЕУ и НАТО-ом

Foto: EPA

To radimo u tesnoj saradnji sa našim evropskim partnerima, učvršćeni smo sa principima Atlantske alijanse i ukorenjeni u Evropi sa kojom želimo da ojačamo političku ulogu i iskoristimo strukture odbrane i sa kojom delimo sankcije Rusiji kako bismo izolovali i pokorili Putina - to je suština jutrošnjeg izlaganja premijera Marija Dragija koje je izneo pred Senatom, a potom i pred Skupštinom o krizi u Ukrajini.

Premijer je iskoristio već postojeću odluku o slanju prethodnog kontingenta oružja Ukrajini i nije predviđeno glasanje u Parlamentu za ponovno slanje oružja „jer takva odluka već postoji u tzv. međuministarskom Dekretu, a koja je objavljena u Službenom glasniku“, sa pojašnjenjem ministra Odbrane Lorenca Guerinija da je slanje oružja „već uvršteno u parametre koje su označili Skupština i Senat“. Reč je o trećoj dostavi „težeg naoružanja“ Ukrajini.

Premijer Dragi je najavio da je Italija spremna da konsoliduje i doprinos u ojačavanju istočnog dela NATO-a sa 250 vojnika u Mađarskoj i 750 u Bugarskoj. I sve je u skladu i sa jučerašnjom podrškom premijerki Finske Sani Marin i nameri te zemlje da pristupi NATO-u, izraženoj u susretu u Rimu sa italijanskim premijerom, a koja je objasnila kako je „važno za njenu zemlju učešće u NATO-u radi ojačavanja bezbednosti Finske ali i Atlantske alijanse u njenoj sveukupnosti“, što je premijer Dragi svesrdno podržao.

U međuvremenu, juče je Moskva odlučila da protera 24 Italijana među članovima diplomatije iz Ambasade Italije i Konzulata, oduka koja je usledila nakon što je Italija izbacila 30 Rusa sa diplomatskim pasošem još 5. aprila sa obrazloženjem da su „radili sa diplomatskim imunitetom i sejali haos u regrutovanju agenata“. Rusija je tada najavila da će uslediti „adekvatan odgovor“.

BONUS VIDEO - RUSKI "ALIGATOR" I "KROKODIL" U AKCIJI: U brišućem letu jure ka ukrajinskim položajima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!