KIJEV DOBIJA REKORDNIH 40 MILIJARDI DOLARA: Senat SAD usvojio predlog zakona, čeka se Bajdenov potpis za rakete harpun

Novosti online

19. 05. 2022. u 20:20

AMERIČKI Senat usvojio je novi paket pomoći Ukrajini u vrednosti od rekordnih 40 milijardi dolara i poslao predlog zakona na potpis predsedniku DŽozefu Bajdenu.

КИЈЕВ ДОБИЈА РЕКОРДНИХ 40 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА: Сенат САД усвојио предлог закона, чека се Бајденов потпис за ракете харпун

Foto AP

Za inicijativu, koju je ranije odobrio Predstavnički dom, već je glasao 51 od 100 senatora.

Kako se navodi, paket uključuje vojnu, ekonomsku i humanitarnu pomoć Ukrajini, kao i razna izdvajanja, na ovaj ili onaj način povezana sa situacijom u tom zemlji. Kongres je povećao iznos do skoro 40 milijardi u odnosu na 33 milijarde, koje je prvobitno tražio Bajden.

Bela kuća, Stejt department i Pentagon apelovali su na zakonodavce da požure, upozoravajući da će do 19. maja biti iscrpljene finansijske mogućnosti za pomaganje Ukrajini. Protiv predloga zakona bio je republikanac Rend Pol, koji je zahtevao da se veću kontrolu potrošnje sredstava.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju u cilju denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine. Zapadne zemlje, u prvom redu Amerika i Velika Britanija, intenzivno naoružavaju snage Kijeva.

Britanska agencija Rojters je javila da u Americi rade na tome da se Kijevu isporuče savremene protivbrodske rakete, a u razmatranje su uzeta dva tipa - "Harpun" koje proizvodi "Boing" i rakete koje proizvode "Kongsberg" i "Rejtion tehnolodžiz".

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENJE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LAŽNI KLIČKO: Dipfejk tehnologija nasamarila evropske zvaničnike