"NEADEKVATAN ODGOVOR NA EPIDEMIJU": Kim optužio vladine zvaničnike

Tanjug

18. 05. 2022. u 08:37

SEVERNOKOREJSKI lider Kim DŽong Un ocenio je danas da je nezreo odgovor zemlje na prvu potvrđenu epidemiju korona virusa i optužio vladine zvaničnike za neadekvatan i inertan odgovor, izvestili su danas državni mediji.

НЕАДЕКВАТАН ОДГОВОР НА ЕПИДЕМИЈУ: Ким оптужио владине званичнике

Foto: AP

Severna Koreja je registrovala još 232.880 ljudi sa simptomima groznice i još šest smrtnih slučajeva nakon što je zemlja potvrdila epidemiju korona virusa prošle nedelje, prenosi agencija Rojters.

Predsedavajući sastankom politbiroa vladajuće Radničke partije, Kim je rekao da je "nezrelost državnog kapaciteta da se nosi sa krizom povećala složenost i teškoće u borbi protiv pandemije", navodi državna agencija KCNA.

Od svog prvog priznanja izbijanja epidemije kovida-19, Severna Koreja je registrovala 1,72 miliona pacijenata sa simptomima groznice, uključujući 62 smrtna slučaja do sada.

Međutim, država je takođe saopštila da situacija sa virusom u zemlji dobija "povoljan zaokret", dodajući da se na partijskom sastanku razgovaralo o "održavanju dobrih šansi na sveukupnom frontu prevencije epidemije".

U izveštaju nije precizirano na osnovu čega se došlo do tako pozitivne ocene, navodi Rojters.

Zemlja nije još uvek započela masovnu vakcinaciju i ima ograničene mogućnosti testiranja na virus, zbog čega su mnogi stručnjaci zabrinuti da će možda biti teško da se proceni koliko se široko i brzo bolest širi.

Prema navodima agencije KCNA, Severna Koreja se zalagala za bolje rukovanje "sakupljanjem, transportom i testiranjem uzoraka od onih osoba sa groznicom, uz postavljanje dodatnih karantinskih objekata".

KCNA je takođe izvestila da su zdravstveni zvaničnici razvili vodič za lečenje kovida-19.

Zvaničnici i istraživači su pojačali napore na "masovnom razvoju i proizvodnji lekova efikasnih u lečenju virusne infekcije i uspostavljanju racionalnije dijagnoze i metoda lečenja", ali agencija nije dala detalje o kojim lekovima je reč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZAHAROVA: DŽonsonova izjava je monstruozna - mračno, neduhovito i veoma vulgarno