NEMAČKI POLITIČAR PREDLOŽIO: Nemačka da pusti u rad „Severni tok 2“, a Rusija da prihvati evro za gas

Novosti onlajn

29. 04. 2022. u 09:14

NEMAČKA bi trebalo da pusti u rad „Severni tok 2“, a u zamenu za to bi Rusija trebalo da ponovo prihvati evro za plaćanje gasa, smatra član komiteta nemačkog Bundestaga za međunarodnu politiku i lider partije „Alternativa za Nemačku“ Tino Krupala.

НЕМАЧКИ ПОЛИТИЧАР ПРЕДЛОЖИО: Немачка да пусти у рад „Северни ток 2“, а Русија да прихвати евро за гас

Foto AP

- Naša partija smatra da bi Nemačka trebalo u svakom slučaju da se zalaže za puštanje u rad „Severnog toka 2“. Zato posmatram temu o valuti plaćanja kao nezavisnu temu od projekta. Ako argument o trgovini u evrima pomogne da se ubedi nemačka vlada da pusti u eksploataciju gasovod, to onda može biti dobra ideja - rekao je Krupala.

On je naveo i da je očigledno da će nemački uvoznik gasa, kompanija „Uniper“, naredni račun za ruski gas morati da plati u rubljama.

Podsetimo, Nemačka je, nakon što je Rusija priznala suverenitet Donjecke i Luganske Narodne Republike, zaustavila sertifikaciju gasovoda „Severni tok 2“. Ministarka inostranih poslova Nemačke Analena Berbok je ranije izjavila da je projekat faktički zamrznut.

Predsednik Rusije Vladimir Putin 23. marta je doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.

BONUS VIDEO:

RUSI IZVELI RAKETNI UDAR: "Kalibar" ispaljen sa fregate Crnomorske flote

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati