POBEDA KOJA JE NAVUKLA OSMEH NA LICE BRISELA: Pljušte čestitke reizabranom francuskom predsedniku

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Pariza

26. 04. 2022. u 21:31

REIZBORU Emanuela Makrona silno su se obradovali u mnogim prestonicama, zapadnim, ali i ponekim na istoku. U sedištu EU su strepeli do poslednjeg trenutka da, slučajno, Budimpešta ili Varšava, u liku Marin le Pen, ne dobiju novog saveznika u prekrajanju Evrope u zajednicu suverenih nacija. Zbog pobede "sistemskog" kandidata, kamen sa srca pao je liderima u Briselu, Vašingtonu, Berlinu, Rimu, ali i u Kijevu, odakle je predsednik Vladimir Zelenski uputio čestitku Makronu kao "istinskom prijatelju Ukrajine".

ПОБЕДА КОЈА ЈЕ НАВУКЛА ОСМЕХ НА ЛИЦЕ БРИСЕЛА: Пљуште честитке реизабраном француском председнику

Foto AP

Olakšanje se osetilo i u Berlinu, odakle je nemački kancelar Olaf Šolc Makronu čestitao pobedu rečima da su njegovi birači poslali "snažan signal u korist Evrope", otkrivši da je "oduševljen što nastavljaju dobru saradnju". Prvu reč u poruci ispisao je na francuskom jeziku. Nemačka i Francuska su "motor EU" i od saradnje njihovih lidera umnogome zavisi i politika koja se vodi u Briselu. Prvo putovanje Makrona posle reizbora biće, upravo, po tradiciji u Berlin. Očekuje se da se to dogodi već ove sedmice.

I šef italijanske vlade Mario Dragi je naglasio da pobeda Emanuela Makrona predstavlja "veličanstvenu vest za celu Evropu", dok se britanski premijer Boris Džonson potrudio da čestitku sroči i na engleskom i na francuskom jeziku, porukom da je Francuska jedan od najbližih saveznika Velike Britanije. U postizbornom zanosu, zaboravljena je, očigledno, napeta epizoda oko ribolova i emigranata. Makronu je čestitao i američki predsednik Džozef Bajden, podsetivši da je Francuska najstariji saveznik SAD i ključni partner u suočavanju sa globalnim izazovima.

Upravo će ukrajinska tema biti jedna od prvih koja će na međunarodnom planu nastaviti da zaokuplja pažnju novog-starog francuskog predsednika. Mnogi od njega očekuju da konačno otputuje u Ukrajinu, imajući u vidu ulogu koju je preuzeo na sebe, održavanjem tesnih kontakata u ratna vremena i sa Zelenskim, i sa Putinom. Iz Makronovog okruženja, međutim, poručuju da će u Kijev otići samo ukoliko budu postojali konkretni razlozi za dalji napredak u rešavanju krize.

ZAŠTO PUTIN POMINjE ZDRAVLjE

RUSKI predsednik Vladimir Putin je povodom Makronove pobede prosledio poruku sledeće sadržine: Iskreno vam želim uspeh u javnom delovanju, kao i dobro zdravlje.

Francuski komentatori su ovu čestitku okarakterisali kao neobičnu, naročito se osvrnuvši na njen poslednji deo, uz pitanje zašto Putin pominje zdravlje. Ovde umeju s vremena na vreme da potegnu pitanje zdravlja ruskog predsednika, uz spekulacije da navodno boluje od raka tiroidne žlezde ili Parkinsonove bolesti, što je "dobro čuvana ruska državna tajna", kako, između ostalih, prenose francuski "Parizjen" ili britanski "San".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SZO UPOZORAVA SVET: Opasan virus se razvija...