ZAŠTO JE RUSKO ORUŽJE SUPERIORNIJE OD ZAPADNOG? Vojni ekspert u tri reči objasnio u čemu je razlika

Novosti online

20. 04. 2022. u 13:51

RUSKO oružje je superiornije od zapadnog zbog svoje jednostavnosti, cene i pouzdanosti, rekao je za RIA Novosti vojni ekspert, general-major indijske vojske u penziji P. K. Segal.

ЗАШТО ЈЕ РУСКО ОРУЖЈЕ СУПЕРИОРНИЈЕ ОД ЗАПАДНОГ? Војни експерт у три речи објаснио у чему је разлика

Foto: Shutterstock/Ilustracija

- Činjenica je da su naše trupe navikle na ruske sisteme naoružanja. Oni su mnogo jeftiniji od svojih ekvivalenata iz zapadnog sveta. Rusko oružje je mnogo pouzdanije i ne kvari se onda kada je najpotrebnije. Zapadno oružje je previše sofisticirano, i često nas "izda". Zato Indija koristi rusko oružje poslednjih šest decenija - rekao je on.

Prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanja mira (SIPRI), od 2017. do 2021. Indija je potrošila skoro polovinu svog budžeta za odbranu na kupovinu naoružanja od Rusije.

Istovremeno, to je manje nego od 2012. do 2016. godine – tada je do 69 odsto budžeta za odbranu ove države potrošeno na oružje iz Rusije.

Najzapaženija i najskuplja kupovina bili su PVO raketni sistemi S-400. Ugovor o nabavci potpisan je u oktobru 2018. Kako je kasnije postalo poznato, pet pukovskih kompleta koštalo je Delhi 5,43 milijarde dolara. Indija je postala treći strani kupac ovih PVO sistema posle Kine i Turske.

Paralelno sa ruskom tehnologijom, Nju Delhi je zainteresovan za oružje iz Francuske, SAD i Izraela. Francuska je nedavno isporučila Indiji 32 mlazna lovca Daso Rafal, 15 borbenih aviona "miraž" i tri podmornice "skorpen". Vrednost odbrambene trgovine između Indije i SAD porasla je sa 200 miliona dolara u 2000. na 6,2 milijarde dolara do 2019. godine. Kupovina uključuje bespilotne letelice MK-9A Riper, pomorske patrolne avione velikog dometa P8-I Posejdon i višenamenske helikoptere Sikorski MH-60R.

Početkom februara ove godine, indijski premijer Narendra Modi rekao je da je problem sa uvozom oružja to da ono postaje zastarelo dok ne bude "zaprimljeno" u indijskoj vojsci. On smatra da su rešenje za ovo pitanje programi "Samodovoljna Indija" i "Mejd in Indija", usmereni na razvoj proizvodnje u samoj zemlji.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

BONUS VIDEO: LANSIRANjE "ISKANDERA" - Rusko ministarstvo odbrane objavilo snimak lansiranja balističkog projektila

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)