OLIVER STOUN O BUČI I LOBISTIČKOJ RUSOFOBIJI: Ako želite da "budete Šerlok Holms" - ne verujte svemu što pročitate u medijima (FOTO)

R.Vratonjić/M.Stevanović

15. 04. 2022. u 11:11

OLIVER STOUN, američki filmski režiser i scenarista, poznat i po planetarno popularnom intervjuu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, na svom Tviter profilu komentarisao je nezapamćenu medijsku kampanju koja se od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini vodi protiv Rusije.

ОЛИВЕР СТОУН О БУЧИ И ЛОБИСТИЧКОЈ РУСОФОБИЈИ: Ако желите да будете Шерлок Холмс - не верујте свему што прочитате у медијима (ФОТО)

Foto EPA

Stoun je, naime, komentarisao medijsku sliku koja je stvorena o navodnom "masakru" koji se dogodio u Buči, a koji je od strane američkog predsednika Džoa Bajdena okarakterisan kao "genocid":

- Za neke koji žele da budu Šerlok Holms i istražuju više o tome šta se zaista dešava u Buči, evo nekih drugih pronađenih zapažanja - napisao je Stoun i linkovao tekst sajta "Waronfakes", koji se bavi razotkrivanjem medijskih lažnih navoda o dešavanjima u Ukrajini. 

U tekstu koji je Stoun linkovao komentarisana je autentičnost vesti i slika "masakra" u Buči. 

Članak je nazvan "LAŽ: Tela civila leže na ulicama Buče od 11. marta", a u tekstu se dovodi u pitanje koliko su slike MAKSAR satelita, koje prema tvrdnjama prezentuju događaje u Buči, zaista autentične.

"Pre svega, autentičnost ovih slika postavlja pitanja. Sve slike MAKSAR satelita za mart u otvorenom pristupu imaju veličinu od 50 mb, što ne dozvoljava pouzdano razaznavanje tela na njima – takav detalj je moguć videti tek na slikama veličine od 100 do 110 mb ", navedeno je u tekstu. 

Takođe, kako je istaknuto u pomenutom članku, upitno je to što je kupovina ovih slika korisnicima iz Rusije i Belorusije onemogućena

Foto: Printscreen/waronfakes.com

Stoun je takođe pisao i o bivšem pukovniku švajcarske obaveštajne službe Žaku Bodu, koji je bio deo NATO obuke u Ukrajini. 

Za one od vas koji veruju u ono što čitaju u medijima, evo nečega za razmišljanje: Autor Žak Bod, penzionisani pukovnik švajcarske obaveštajne službe, koji je služio u Ukrajini u NATO operacijama obuke, je nepristrasan izvor - navodi režiser i linkuje tekst pomenutog obaveštajca u kojem je objašnjen koren ukrajinske krize i medijski osvrt na dešavanja u Ukrajini od 2014. godine. 

"Pokušajmo da ispitamo korene ukrajinskog sukoba. Počinje od onih koji poslednjih osam godina govore o „separatistima“ ili „nezavisnicima“ iz Donbasa. Ovo je pogrešan naziv. Referendumi koje su sprovele dve samoproglašene republike Donjeck i Lugansk u maju 2014. nisu bili referendumi o „nezavisnosti“, kako su tvrdili neki beskrupulozni novinari, već referendumi o „samoopredeljenju“ ili „autonomiji“. Kvalifikator „proruski“ sugeriše da je Rusija bila strana u sukobu, što nije bio slučaj. Štaviše, ovi referendumi su sprovedeni protivno savetu Vladimira Putina", navodi švajcarski obaveštajac u tekstu od 2. aprila ove godine

"U stvari, ove republike nisu htele da se odvoje od Ukrajine, već da imaju status autonomije, garantujući im upotrebu ruskog jezika kao zvaničnog — jer je prvi zakonodavni akt nove vlade rezultat svrgavanja, koje je sponzorisala Amerika, [demokratski izabranog] predsednika Janukoviča - bilo je ukidanje, 23. februara 2014, zakona Kivalov-Kolesničenko iz 2012. kojim je ruski jezik postao zvanični jezik u Ukrajini. Pomalo kao da su nemački pučisti odlučili da francuski i italijanski više neće biti službeni jezici u Švajcarskoj. Ova odluka izazvala je buru u ruskom govornom stanovništvu. Rezultat je bila žestoka represija protiv ruskog govornog područja (Odesa, Dnjepropetrovsk, Harkov, Lugansk i Donjeck) koja je sprovedena od februara 2014. godine i koja je dovela do militarizacije situacije i nekih užasnih masakra nad ruskim stanovništvom (u Odesi i Mariupolju, pre svega)", ističe Bod.

Foto: Printscreen/waronfakes.com

Stoun je takođe u svojim objava naveo i primere iz istorije koji su pokazali koliko mogu biti velike posledice krajnje polarizacije sveta i suprotstavljenosti stavova dve velike nuklearne sile poput Rusije i Amerike, kao što su Kuba, Iran, Avganistan, Sirija. 

Odbacivanjem bilo kakve takve informacije pod sveobuhvatnim pogrešnim nazivom „ruske dezinformacije“ za poricanje krivice, zar ne dozvoljavamo da ponovo budemo zavedeni, kao u Iraku, Avganistanu, Siriji, itd.? - napisao je Stoun. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!