PET GODINA JE TRAJALA RESTAURACIJA: Čuvena palata u Veneciji prvo put otvorena za javnost

Novosti online

13. 04. 2022. u 22:52

PROKURATIE Vekie na Markovom trgu u Veneciji – jedna od najpoznatijih zgrada u jednom od najpoznatijih gradskih trgova na svetu – otvorena je za javnost prvi put u svojoj istoriji.

ПЕТ ГОДИНА ЈЕ ТРАЈАЛА РЕСТАУРАЦИЈА: Чувена палата у Венецији прво пут отворена за јавност

Foto: Prinsrkin

Izgrađena početkom 16. veka, na mestu ranije zgrade koja je uništena u požaru, sa bazilikom Svetog Marka uokviruje trg. Neoklasična fasada zgrade visoke 150 metara jedna je od najprepoznatljivijih simbola Venecije.

Sada, po prvi put, posetioci mogu da posete četvrti i poslednji sprat palate gde se ispod kosog krova zgrade nalazi stalna izložbena postavka.

U prošlosti, ovde je bio dom venecijanskih prokuratora, gradskih zvaničnika odgovornih za administraciju Bazilike. Nisu bili plaćeni, ali su imali privilegiju da za života stanuju na Markovom trgu.

Zgradu je projektovao arhitekte Bartolomeo Bono, a zatim Jakopo Sansovina u prvoj polovini 16. veka. Prokuratie Vekie je od 1832. godine sedište osiguravajuće kompanije „Đenerali“, koja je posao restauracije poverila britanskom arhitekti, Dejvidu Čiperfildu.

Treći sprat je posvećen "The Human Safeti Net-u", globalnoj mreži za podršku ugroženim porodicama sa malom decom i integraciju izbeglica kroz rad i preduzetništvo, sa javnim pristupom izložbenim prostorima, radnim prostorima, prostorima za događaje i gledalištem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić