ORBAN JE I DALJE TRN U OKU BRISELA: Mađarska izabrala da ide istim putem

I. STANOJEVIĆ

04. 04. 2022. u 22:05

DOSADAŠNjI premijer Mađarske Viktor Orban (58) osvojio je i četvrti mandat na parlamentarnim izborima minulog vikenda, inkasiravši više od 53 odsto glasova. Ovo je u ponedeljak potvrđeno u Budimpešti, pošto je obrađeno 98 odsto listića. Njegova desničarska partija Fides bila je nadmoćna nad Savezom šest opozicionih stranaka, koji je predvodio konzervativac Peter Marki Zaj, dobivši 35 odsto glasova.

ОРБАН ЈЕ И ДАЉЕ ТРН У ОКУ БРИСЕЛА: Мађарска изабрала да иде истим путем

Foto AP

Iz državne izborne komisije kažu da će Fides imati 135 mesta sa dvotrećinskom većinom, dok će opozicija zauzeti 56 fotelja.

Orbanovu dosadašnju 12-godišnju vladavinu karakterisali su turbulentni odnosi sa EU, a on će ostati da bude "trn u oku Brisela". Njegova neslaganja sa Unijom kretala su se na liniji vladavine prava, slobode štampe i migracija. Lider iz Budimpešte promenio je Ustav, postavio bliske ljude u sudnicama i promenio izborni sistem.

Trzavica je bilo i oko Moskve, jer je Orban poznat po izrazito toplim odnosima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, iako se sada priključio državama koje su uvele sankcije Rusiji. Budimpešta odbija, međutim, da isporuči oružje Ukrajini.

On je jedini evropski lider koji otvoreno kritikuje Vladimira Zelenskog. I u pobedničkom govoru u nedelju uveče prozivao je, uz briselsku birokratiju, i Zelenskog, nazivajući ga "opozicionarom", a i ovaj njemu uzvraća animozitet, kao i kritike. Orban, ipak, nije odbio da pruži pomoć ukrajinskim izbeglicama, kojih je u Mađarskoj, sa kojom Ukrajina deli granicu, trenutno oko pola miliona. On ističe da, "pružajući pomoć ljudima, ali odbijajući da isporuči oružje Kijevu, čuva Mađarsku od rata".

Predsednik Rusije Vladimir Putin čestitao je Orbanu, ističući da "uprkos složenoj međunarodnoj situaciji, dalji razvoj bilateralnih partnerskih veza u potpunosti odgovara interesima građana Rusije i Mađarske".

Novosti

PASTOR ZADOVOLjAN

PREDSEDNIK Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je u ponedeljak da je zadovoljan ishodom ne samo jer je Fides strateški partner, već i zbog dobrih odnosa Mađarske i Srbije. Pastor je ocenio da je "svaki peti glas iz inostranstva došao od nas".

BUDIMPEŠTA OPOZICIJI?

OSKUDNI podaci pojavljivali su se u ponedeljak u medijima o izbornim rezultatima u prestonici Mađarske. Juronjuz, koji se pozivao na AP i AFP, javio je da je ujedinjena opozicija odnela pobedu u Budimpešti i prokomentarisao da "je i to potvrda podeljenosti izbornog tela na pristalice vladajućeg Fidesa u ruralnim delovima zemlje i pobornike opozicije u glavnom gradu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE TRAMPA: Treći svetski rat bi mogao izbiti pre predsedničkih izbora u SAD