UKRAJINA DA ISTRAŽI ZLOČINE NAD ZAROBLJENICIMA: Hjuman rajts voč reagovao posle užasavajućih snimaka mučenja kod Harkova

Srna

01. 04. 2022. u 17:42

NEVLADINA organizacija "Hjuman rajts voč" pozvala je ukrajinske vlasti da istraže moguće ratne zločine počinjene nad ruskim zarobljenicima, nakon objave snimka na kojoj ukrajinski vojnici pucaju ruskim u noge.

УКРАЈИНА ДА ИСТРАЖИ ЗЛОЧИНЕ НАД ЗАРОБЉЕНИЦИМА: Хјуман рајтс воч реаговао после ужасавајућих снимака мучења код Харкова

Foto Tanjug/AP

Na snimku koji je objavljen 27. marta vidi se izbacivanje trojice muškaraca u ratnoj uniformi ruku vezanih na leđima iz kombija, a zatim im drugi naoružani muškarci pucaju u noge. Autentičnost snimka nije mogla biti potvrđena iz nezavisnog izvora, ali agencija AFP navodi da je reč o snimku iz sela Mala Rohan na području Harkova, na severoistoku zemlje.

Novinari francuske agencije, koji su uspeli da uđu u Malu Rohan 28. marta, videli su tela dvojice ruskih vojnika na jednoj od razorenih seoskih ulica, a zatim još dva mrtva tela bačena u jamu.

"Ako se potvrdi autentičnost snimka, premlaćivanje i pucanje u nogu zarobljenika predstavlja ratni zločin", saopštio je "Hjuman rajts voč". Isti izvor navodi da Ukrajina mora pokazati sposobnost i želju za sprečavanje teškog kršenja međunarodnog humanitarnog prava i kazniti ih ako su počinjena.

"Ukrajinske vlasti treba da prestanu da objavljuju na društvenim mrežama i aplikacijama za razmenu poruka video-zapise zarobljenih ruskih vojnika koji ih izlažu radoznalosti javnosti, posebno one koji pokazuju da su poniženi ili zastrašeni", navodi se u saopštenju, koje je objavljeno na veb stranici ove organizacije.

Organizacija navodi da takav tretman ratnih ili ratnih vojnih zarobljenika, krši odredbu zaštite po Ženevskim konvencijama koje imaju za cilj da osiguraju dostojanstven tretman zarobljenih boraca na svim stranama.

Organizacija podsjeća da Služba bezbednosti Ukrajine /SBU/, glavno bezbednosno telo Vlade, ima "Telegram" nalog sa oko 868.000 pretplatnika na kome je objavila video snimke zarobljenih ruskih vojnika koji se pojavljuju pod prinudom ili otkrivaju svoja imena, identifikacione brojeve i druge lične podatke, uključujući imena njihovih roditelja i kućne adrese. "Hjuman rajts voč" navodi da ove video snimke onda SBU deli na nalozima na društvenim mrežama "Fejsbuk", "Tviter", "Jutjub" i "Instagram" sa otprilike 978.000 kombinovanih pratilaca i pretplatnika.

BONUS VIDEO: "KRASNOPOLj" U AKCIJI: Rusi objavili snimak uništavanja položaja ukrajinske vojske

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a