MOGUĆA I VIRULENTNA MUTACIJA KORONE? SZO objavila tri moguća scenarija razvoja pandemije do kraja godine

Tanjug

30. 03. 2022. u 23:15

SVETSKA zdravstvena organizacija (SZO) je objavila ažurirani plan o kovidu 19, navodeći tri moguća scenarija razvoja pandemije do kraja ove godine, a njen direktor veruje da je najverovatniji onaj da će se ozbiljnost te bolesti vremenom smanjivati.

МОГУЋА И ВИРУЛЕНТНА МУТАЦИЈА КОРОНЕ? СЗО објавила три могућа сценарија развоја пандемије до краја године

Foto: Arhiva

- Na osnovu onoga što sada znamo, najverovatniji scenario je da će virus koji uzrokuje kovid-19 nastaviti da se razvija, ali će se ozbiljnost bolesti koju izaziva smanjiti vremenom zbog porasta imuniteta dobijenog vakcinacijom i prebolevanjem - rekao je direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus, prenosi Rojters.

Ažurirani Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora iznosi strateška prilagođavanja koje bi svaka zemlja trebalo da preduzme radi sprečavanja širenja korona virusa, smanjivanja uticaja kovida i završetka globalnog vanrednog stanja.

Ipak, šef SZO je upozorio da bi se povremeni uzleti broja slučajeva i smrtnih ishoda mogli dogoditi kada imunitet padne, što bi moglo da zahteva periodične bustere za osetljivo stanovništvo.

Govoreći o drugom i trećem scenariju, Tedros je rekao da će se ili pojavljivati manje ozbiljne varijante pa busteri i nova vakcina neće biti potrebna, ili će se pojaviti virulentnija varijanta pa zaštita od ranije vakcinacije ili infekcije neće biti dovoljna.

Ovo je treći Plan strateške pripreme, spremnosti i odgovora SZO i Tedros veruje da će biti i poslednji.

Prvi plan objavljen je u februaru 2020. na samom početku pandemije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024