NAPADAJU KASIRKE ZBOG RATA: Zaposleni u Francuskim firmama koje posluju u Rusiji doživljavaju neprijatnosti

Goran Čvorović dopisnik iz Pariza

31. 03. 2022. u 09:15

ZAPALIĆU ovu prodavnicu! Tu rečenicu, uz salvu psovki, agresivno je sasuo u lice nepoznati napadač radnici kompanije za prodaju alata i građevinskog materijala "Leroa Merlen" usred Francuske.

НАПАДАЈУ КАСИРКЕ ЗБОГ РАТА: Запослени у Француским фирмама које послују у Русији доживљавају непријатности

Plakati kojima "prozivaju" firme koje rade u Rusiji, Foto printskrin BFMTV

Nesrećna žena se rasplakala i potražila pomoć kolega, pitajući se kakva bi to mogla da bude njena uloga u ratu u Ukrajini.

To je samo jedan u nizu primera vređanja i verbalnog obračunavanja sa zaposlenima onih firmi koje su odlučile da i dalje posluju s Rusijom. Svedoci ističu desetine ovakvih napada dnevno širom Francuske - u Parizu, Nici, Bezansonu, Bordou, Tuluzu... Jedan od zaposlenih preneo je jezivu poruku koju mu je neko sasuo u lice: "Želim vam da vaša deca takođe umiru pod bombama!" Ostao je u šoku. Poruke tipa "Saučesnici!", "Nacisti!" i "Živela Ukrajina!" stižu i telefonom, a maštoviti napadači trude se da budu što kreativniji i preko društvenih mreža. Na meti su i zaposleni u lancu supermarketa "Ošan".

Stepen više u verbalnoj agresiji nastupio je kada se iz virtualnog sveta prešlo u direktno obraćanje zaposlenima. Napadi su počeli čim su pale prve bombe, ali sve je naročito dobilo na razmerama posle prikazivanja snimka pogođenog tržnog centra u Kijevu gde je iz ruševina sijala reklama firme "Leroa Merlen" i nakon poziva ukrajinskog predsednika Zelenskog francuskim kompanijama da se povuku iz Rusije. Ulje na vatru su dolile i liste koje kruže internetom sa nazivima firmi koje se još nisu povukle iz Rusije.

- Zar vas nije sramota da mirno sedite za kasom dok vaše kolege umiru? Trebalo bi da štrajkujete - poruka je koju je dobila jedna kasirka i koju je podelila preko "Fejsbuka".

Kupcima i zaposlenima su deljeni i pamfleti u kojima se ističe da "prodavnica nastavlja da finansira Putinov režim i da tako finansira rat u Ukrajini". Zanimljivo je da uvrede stižu od onih koji i sami dolaze u prodavnicu da bi kupovali i trošli novac koji, po njima, završava za finansiranje rata. Uključuli su se i hakeri iz grupe "Anonimusi" s maskom Gaja Foksa koji su blokirali sajtove nekih od pomenutih firmi. Bilo je i peticija i poziva na bojkot, ali to nije urodilo plodom. Prodavnice normalno rade i ljudi se uobičajeno snabdevaju.

RADNICI TRAŽE POVLAČENjE

POVLAČENjE iz Rusije zatražili su i radnici "Leroa Merlen" iz Ukrajine, ali i neki, malobrojni, iz Francuske. Među zaposlenima se vodi velika debata oko ispravnosti ostanka u Rusiji, gde se mešaju osećaji za odgovornost i ekonomsku realnost. Angažovao se i sindikat, da bi se organizovano pomoglo radnicima koji su doživeli šok zbog verbalnih napada, kao i da bi se strukturno pružio odgovor na pretnje. Sindikati smatraju da je situacija vrlo ozbiljna i da se nikada ne zna u šta bi sve moglo da eksalira. Rukovostvo je odgovorilo da će primenitu "nultu toleranciju", ali svedočenja zaposlenih o nemilim scenama i dalje pristižu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)