BAJDEN DOLIVA ULJE NA VATRU: Emanuel Makron i Marin le Pen kritikuju američkog predsednika koji je uvredljivo govorio o Putinu

G. Čvorović/Od stalnog dopisnika: PARIZ

27. 03. 2022. u 14:53

TREBA sve učiniti da situacija ne izmakne kontroli, poručio je francuski predsednik Emaneul Makron povodom kvalifikacije američkog predsednika Džozefa Bajdena da je ruski predsednik Vladimir Putin “kasapin”.

БАЈДЕН ДОЛИВА УЉЕ НА ВАТРУ: Емануел Макрон и Марин ле Пен критикују америчког председника који је увредљиво говорио о Путину

Foto: EPA

- Ne bih koristio takve reči. Nastavljam da razgovram s predsednikom Putinom. Želimo da se bez vođenja rata i eskalacije zaustavi rat koji je Rusija započela u Ukrajini. Zato smo odabrali da ne reagujemo vojno. Moj cilj kao predsednika je da zaštitim Francuze i Francuskinje od rata na našem tlu. Odlučili smo da sakncionišemo Rusiju, da pomognemo Ukrajincima da izdrže u pružanju otpora, da primimo izbeglice i da diplomatskim putem da ostvarimo prvo prekid vatre, a onda potpuno povlačenje trupa. Ako to želimo, moramo da izbegnemo eskalaciju, i u rečima, i u delovanju – poručio je u nedelju Makron.

Francuski šef države je istakao geografsku poziciju EU koja je ruski sused:

- SAD su naši saveznici u okviru NATO. Radimo s njima, to je dobro, delimo mnogo zajedničkih vrednosti. Ali, oni koji žive uz Rusiju su Evropljani. Zato već pet godina govorim da mi Evropljani moramo da imamo politiku odbrane i da moramo da samo da definišemo prostor i arhitekturu bezbednosti, a ne da to delegiramo drugima. Ne smemo da zaboravimo našu geografiju i istoriju. Nismo u ratu s ruskim narodom.

Slično misli i druga najozbiljnija kandidatkinja na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj, koja je u istoj televizijskoj emisiji s Makronom odgovarala na pitanja novinara.

- Potrebno je smirivanje situacije u Ukrajini. Sigurno je da poslednje izjave gospodina Bajdena, u kojima kaže da želi promenu režima u Rusiji, neće doprineti pronalaženju puta ka smirivanju situacije i uspešim pregovorima. Cilj je da se postigne mir – rekla je Le Penova i Bajdenove reči da je “Putin kasapin” ocenila kao dolivanje ulja na vatru.

Le Penova je poručila da nema nameru da hvali svog političkog protivnika Emanuela Makrona, ali i istakla kao pozitivnu činjenicu da Makron ne ulazi u verbalnu eskalaciju povodom situacije u Ukrajini.

BONUS VIDEO: 

SNIMAK UDARA "KALIBRA": Napad visokopreciznim oružjem sa Crnog mora na vojne objekte Ukrajine

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NATO SPREMA 100.000 VOJNIKA ZA RAT SA RUSIJOM: Direktan sukob moguć ako se pređe jedna od  dve crvene linije