POSLEDICE SANKCIJA SVE OZBILJNIJE: Evropske zalihe dizela na najnižem nivou od 2008. godine

Novosti online

23. 03. 2022. u 10:46

ZAMENIK predsednika vlade Rusije oglasio se povodom rasta cena nafte i gasa i sankcija koje su pogodile Rusiju.

ПОСЛЕДИЦЕ САНКЦИЈА СВЕ ОЗБИЉНИЈЕ: Европске залихе дизела на најнижем нивоу од 2008. године

Foto: Profimedia

- Ruski energetski kompleks radi stabilno, isporučuje proizvode na svetsko tržište uprkos sankcijama neprijateljskih zemalja i stvarnom ekonomskom ratu - rekao je Aleksandar Novak, zamenik predsednika vlade Rusije. 

- Porast cena energenata u slučaju sankcija ruskoj nafti i gasu može biti nepredvidiv, a bez ruskih ugljovodonika doći će do kolapsa - dodao je Novak.

- Američki embargo na uvoz nafte i naftnih derivata iz Ruske Federacije doprineo je poskupljenju goriva u SAD za 19 odsto, iako su ruske isporuke tamo male - rekao je Novak.

- Cena gasa u EU, koja je odustala od Severnog toka 2 na sopstvenu štetu, dostigla je 4.000 dolara što nije granica, jer postoje rizici da se podzemna gasna skladišta ne napune - rekao je Novak i dodao da nestašica dizela u EU zbog sankcija Ruskoj Federaciji može da destabilizuje tržište regiona, a Evropa može da uvede normative i ograničenja potrošnje goriva.

- Ruska Federacija radi na očuvanju kompanija iz kojih su strani vlasnici odlučili da odu. Možda će moći da vrate ili prodaju svoj udeo. Rusija je uverena da će u većini slučajeva biti pronađen kompromis o kompanijama iz kojih su strani vlasnici odlučili da izađu - rekao je potpredsednik Vlade Rusije.

- Evropske zalihe dizela su na najnižem nivou od 2008. godine. Rusija nikada nije koristila energente kao oružje, snabdevanje Evrope gasom se odvija u skladu sa ugovorima - takođe je dodao.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SNAŽNA EKSPLOZIJA: Uništeno skladište municije Oružanih snaga Ukrajine

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju