UBILI IM RODITELJE PA POKUŠALI DA POBEGNU KRIJUĆI SE IZA DECE: Zločinci puka Azov masakriraju civile i beže iz Mariupolja

Novosti online

21. 03. 2022. u 20:24

KIJEVSKI režim odbija predlog Rusije da položi oružje u Mariupolju, militanti su počeli da se preoblače u civilnu odeću i napuštaju grad preko humanitarnih koridora, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za kontrolu odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Mihail Mizincev.

УБИЛИ ИМ РОДИТЕЉЕ ПА ПОКУШАЛИ ДА ПОБЕГНУ КРИЈУЋИ СЕ ИЗА ДЕЦЕ: Злочинци пука Азов масакрирају цивиле и беже из Мариупоља

Ukrajina zbog Donbasa "neuralgična" tačka Evrope / Foto AP

-Istovremeno, u svetlu zvanične izjave Kijeva o odbijanju da sprovede humanitarnu operaciju, a militanti polože oružje, licemerno su naredili nacionalističkim bataljonima da u malim grupama napuštaju grad prerušeni u civile, preobučeni u civilnu odeću, koristeći sve mogućnosti, uključujući i humanitarne koridore. I banditi su odmah počeli da izvršavaju ovo naređenje, rekao je Mizincev.

On je podsetio da je Rusija 20. marta ponovo apelovala na vlasti u Kijevu, kao i na Ujedinjene nacije, OEBS, Međunarodni komitet Crvenog krsta i druge međunarodne organizacije sa inicijativama bez presedana o velikoj humanitarnoj operaciji za spasavanje stanovnika Mariupolja i stranih državljana u uslovima najteže humanitarne katastrofe.

Prema rečima portparola Kijeva, kao odgovor na predloge Rusije, diktirane principima humanosti, 21. marta u 2 sata posle ponoći stiglo je neosnovano odbijanje spasavanja ljudi – „nema govora ni o kakvoj predaji i polaganju oružja“.

-Kijevski režim još jednom je pokazao svoje pravo lice i potpunu ravnodušnost prema ljudskim životima više od 130 hiljada nevinih građana svoje zemlje, koje u zarobljeništvu drže pomahnitale terorističke bande u Mariupolju, rekao je general.

Blokiranjem koridora za izlazak civila ukrajinske ekstremističe snage im uskraćuju mogućnost da se spasu, ostavljajući ih u zoni borbenih dejstava kao „živi štit“, istakao je on.

-A svako ko pokuša sam da se sam evakuiše stalno je podvrgnut maltretiranju ili mu se podlo puca u leđa, rekao je Mizincev.

-Tako su 20. marta 2022. godine teroristi bataljona ‘Azov’ ubili roditelje dvoje maloletne dece i, krijući se iza iste te dece, pokušali da se u njihovom porodičnom automobilu prevezu humanitarnim koridorom u Zaporožju, ali su ih identifikovali i odmah priveli ruski vojnici, a deca spasena. Njima se pruža pomoć koja im je potrebna, dodao je general.

Kako je naveo, borci teritorijalne odbrane Ukrajine prisilno teraju civile da stupaju u njihove redove.

-U skoro svim većim naseljima Nikolajevske oblasti militanti teritorijalne odbrane obilaze domaćinstva i teraju sve muškarce da stupe u njihove redove, a ukoliko odbiju, streljaju ih na licu mesta, rekao je on.

Među drugim zločinima ekstremista prema sopstvenim građanima Mizincev je naveo otpuštanje pacijenata iz bolnica u Odesi i Černigovu, uključujući i one u teškom stanju, kako bi se u tim zgradama utvrdila uporišta i vatrene tačke, kao i skladišta vojne opreme i municije.

On je istakao da će neonacisti koji su počinili masovne zločine u Mariupolju biti pronađeni i dobiti zasluženu kaznu.

Mizincev je objasnio da više od 62 hiljade spasenih stanovnika Mariupolja otvoreno govori o svim masovnim zverstvima i zločinima koje su počinili ukrajinske ekstremističke snage. Zločini su pažljivo evidentirani i svi će biti detaljno istraženi, a počinioci pronađeni i sigurno će dobiti zasluženu kaznu za zločine koje su počinili.

Prema njegovim rečima, neonacisti kao taoce u svojstvu „živog štita“ drže 4,5 miliona civila u velikim gradovima Ukrajine: Kijevu, Harkovu, Černigovu, Sumiju. Među njima je 6.825 stranih državljana iz 23 zemlje.

Takođe, zbog opasnosti od mina koju su stvorile kijevske vlasti u unutrašnjim vodama i teritorijalnom moru, u lukama Ukrajine blokirane su posade 67 brodova iz 15 stranih zemalja.

Mizincev je istakao da, poštujući isključivo humane principe, kako bi se obezbedila bezbedna evakuacija civila koje nasilno drže ekstremisti, na svim rutama, uključujući i nove, Oružane snage Rusije i vojska Donjecke i Luganske Narodne Republike poštuju „režim tišine“.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - OSLOBOĐENjE JE BLIZU: Žestoke borbe u Mariupolju, Rusi uništavaju nacističke jedinice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (4)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024