BIOLOŠKO ORUŽJE I GENETSKO "PROUČAVANJE" RUSA: Da li je lanac američkih laboratorija u Ukrajini razlog za Putinovu reakciju?

Nikola Vrzić za "Pečat"

06. 03. 2022. u 17:42

KADA smo pogledali u časovnik Sudnjeg dana da vidimo koliko nam je ostalo do nuklearne ponoći – još samo 100 sekundi, nikad manje na ovom simboličkom satu što već 73 godine meri opasnost od potpunog uništenja sveta – u američkom Biltenu nuklearnih naučnika koji pomera njegove kazaljke pronašli smo i neočekivani razlog za još veći strah. Ne zbog nuklearnog već zbog biološkog oružja.

БИОЛОШКО ОРУЖЈЕ И ГЕНЕТСКО ПРОУЧАВАЊЕ РУСА: Да ли је ланац америчких лабораторија у Украјини разлог за Путинову реакцију?

Foto: Profimedia/Ilustracija

Ali krenimo redom. A to će reći, blago zaobilaznim putem. Preko Minska, da bismo razumeli čitav kontekst.

MINSK 1 I 2

Da je želeo da situaciju u Ukrajini rešava oružjem, naime, predsednik Rusije Vladimir Putin rešio bi je još u vreme puča na kijevskom Majdanu 2014. i potonjih borbi u Donbasu iz kojih je ukrajinska vojska izašla teško ugruvana, piše Pečat.

Umesto da takvo njeno stanje potpunog rasula i nikakvih odbrambenih fortifikacija na čitavom putu do njenih zapadnih granica iskoristi da pregazi čitavu Ukrajinu – ako mu je već to namera – Putin se opredelio za mirovne pregovore. Usledili su Minsk 1 i Minsk 2, dogovori koje Kijev nikada nije ni nameravao da ispuni, ali je zato za sve vreme njihovog neispunjavanja nastavio da se naoružava uz obilnu podršku Zapada.

I tek kada se vojska pučističke vlasti iz Kijeva opskrbila savremenim naoružanjem i utvrdila svoje položaje, Putin je ruskoj vojsci dao naredbu da nastupi.

Foto Tanjug/AP

Ako je Putin sve vreme planirao da izvrši invaziju Ukrajine, pa je izabrao baš ovakav trenutak, a upravo za to ga Zapad optužuje, onda on mora da je najgori strateg u istoriji a pri tome je i prilično neuračunljiv. Dakle, ovakvo objašnjenje njegovih postupaka može da bude istinito samo ako je istina i da su Madlen Olbrajt i Hilari Klinton golubice mira. U suprotnom, zaključujemo da je Putin naredio ono što nije želeo zato što je to morao da učini.

Šta je moglo da se dogodi da ga natera na ovako drastičan potez?

„Nisu nam ostavili drugu opciju. Stvorili su takve bezbednosne rizike da nismo mogli da reagujemo drugačije... Stvorili su takve rizike da niko ne zna kako bi država opstala“, rekao je Putin i ostavio nas da se pitamo na šta je konkretno mislio. Jer, i bez ruske intervencije, sam ulazak Ukrajine u NATO, kao realna egzistencijalna pretnja Rusiji, bio je proces dugog trajanja i (ipak) neizvesnog ishoda; što će reći da je morala neka neposrednija opasnost da se nadvije nad Rusiju.

Ako je u pitanju bila direktna, konvencionalna pretnja po opstanak Rusije, pa i nuklearnim oružjem, jasno je da Rusija na to može da uzvrati jer zna i kome uzvraća i ima sredstva da to učini, makar i po strašnu cenu uzajamnog uništenja. Ali šta ako je Putina na (re)akciju primorao, takoreći, nevidljivi protivnik koji bi Rusiju stavio pred podjednaku opasnost od uništenja a ona ne bi imala mogućnost da uzvrati, otuda ni sposobnost da time odvrati ovu vrstu napada?

Te je zato morala da reaguje, bez obzira na sve ostale posledice, pre nego što postane prekasno.

O toj je mogućnosti ovde reč. Držaćemo se isključivo proverljivih i zvaničnih informacija.

ZAJEDNIČKA ZABRINUTOST 

Prošle sedmice u „Pečatu“ smo podsetili da je u oktobru 2017. predsednik Rusije Vladimir Putin javno skrenuo pažnju da se etničkim Rusima, dakle, ne svim građanima Rusije, „na sistematski i profesionalan način“ prikupljaju uzorci DNK. Ispostavilo se tad i da je reč o projektu koji je sprovodila „najveća jedinica za medicinska istraživanja Ratnog vazduhoplovstva SAD“, 59th Medical Wing. A portparol AETC-a (Air Education and Training Command) Bo Dauni objasnio je zaintrigiranoj ruskoj javnosti, u izjavi za RIA novosti, da Centar za molekularna istraživanja pomenute jedinice sprovodi „muskuloskeletalne studije radi identifikovanja različitih biomarkera povezanih s povredama“. A DNK isključivo Rusa je tobože tražen „zbog integriteta studije“, šta god to tačno značilo, a ne zato što su u pitanju Rusi.

Četiri godine kasnije, 8. oktobra prošle 2021, Rusija i Kina bez vidljivog povoda objavljuju zajedničko saopštenje u kome izražavaju zabrinutost zbog toga što su se Sjedinjene Države dve decenije ranije unilateralno povukle iz pregovora o „potpunom isključivanju mogućnosti da biološki agensi budu upotrebljeni kao oružje... Zbog toga, i u svetlu ubrzanog napretka na polju nauke i tehnologije s dualnom namenom, povećan je rizik upotrebe bioloških agenasa kao oružja“.

Foto Shutterstock

U tom kontekstu, navedeno je dalje, „naglašeno je da vojne biološke aktivnosti Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u inostranstvu (preko 200 američkih bioloških laboratorija otvoreno je van teritorije SAD, funkcionišući na neproziran i netransparentan način) izazivaju ozbiljnu zabrinutost... Dve strane dele stav da takve aktivnost predstavljaju ozbiljan rizik za nacionalnu bezbednost Rusije i Kine, i imaju štetan uticaj na bezbednost regiona. S obzirom na činjenicu da Sjedinjene Države i njihovi saveznici ne pružaju bilo kakve smislene informacije o ovim vojnim biološkim aktivnostima (...), Ruska Federacija i Kina pozivaju SAD i njihove saveznike da deluju na otvoren, transparentan i odgovoran način, tako što će na propisan način pružiti informacije o vojnim biološkim aktivnostima sprovedenim u inostranstvu i na sopstvenoj teritoriji“.

Posle ovog obraćanja – koje nije imalo propagandne svrhe, a to znamo zato što nije bio učinjen napor da mu se da publicitet u svetskoj javnosti – usledio je i iznenadni zahtev Rusije za bezbednosnim garancijama SAD i NATO-a koji je dobio podršku Kine.

Potom se dogodio (neuspeli) pokušaj obojene revolucije u Kazahstanu u kome (kao i u Ukrajini, o tome sasvim uskoro) postoje američke laboratorije s opasnim biološkim patogenima.

Zatim su predsednici Rusije i Kine Putin i Si Đinping razgovarali u četiri oka na otvaranju zimske olimpijade u Pekingu.

A onda  je usledila ruska intervencija u Ukrajini.

PATOGENI I BIOLOŠKO ORUŽJE

U prilici smo da iskazane rusko-kineske bojazni oko američkih bioloških aktivnosti na njihovim granicama upotpunimo priznanjem samih aktera tih opasnih aktivnosti da su one zaista i postojale.

Spomenuti američki Bilten nuklearnih naučnika, naime, 25. februara objavio je tekst pod naslovom „Zvaničnik SAD: Ruska invazija Ukrajine stvara rizik od puštanja opasnih patogena“.

Zvaničnik čije se upozorenje u tom tekstu citira je Robert Poup, direktor Kooperativnog programa umanjivanja pretnji (Cooperative Threat Reduction Program - CTRP) u sklopu Odbrambene agencije za umanjivanje pretnji (Defense Threat Reduction Agency), koja je pak proistekla iz Projekta Menhetn i funkcioniše u okviru Pentagona.

„’Ruska invazija Ukrajine mogla bi da ugrozi mrežu laboratorija povezanih sa SAD koje rade sa opasnim patogenima’, rekao je Robert Poup“, navodi Bilten, uz tvrdnju da „laboratorije u Ukrajini nisu postrojenja za biološko oružje“.

U nastavku teksta, međutim, potvrđuje se sasvim suprotno. Dva su ključna podatka. Prvi, da se u tim američko-ukrajinskim laboratorijama zaista nalaze opasni patogeni organizmi. I drugi, još alarmantniji, da među njima ima i biološkog oružja.

Uostalom, evo citata: „Patogeni s kojima rade CTRP laboratorije u načelu se čuvaju zamrznuti, kako ne bi mogli da se reprodukuju i postanu infektivni... ’Mislim da Rusi znaju dovoljno o vrstama patogena koji su pohranjeni u laboratorijama za biološka istraživanja, tako da ne verujem da bi namerno gađali laboratoriju’, rekao je Poup. ’Ali brine me šta bi se desilo ako bi one bile slučajno oštećene tokom ove ruske invazije.’“

Osim toga, kao da pokušava da napravi alibi zbog onoga što bi u tim laboratorijama moglo da bude pronađeno, „Poup strahuje da bi Rusi ’potencijalno mogli da odu u neko od tih postrojenja i da isfabrikuju nešto što će potom nazvati dokazom zločinačkih aktivnosti u tom postrojenju’“.

Uostalom, kad se bolje razmisli, možda je upravo to cilj ovog Poupovog obraćanja – stvaranje alibija i kontrola štete koja bi mogla da nastane usled neplaniranih i neprijatnih otkrića.

A vrhunac je spomenuto priznanje da u američkim laboratorijama u Ukrajini nema samo opasnih patogena, već i onih koji su pretvoreni u biološko oružje: „Neke laboratorije, rekao je, mogle bi da čuvaju patogene lance zaostale od sovjetskog programa biološkog oružja, očuvane u zamrzivačima za istraživačke svrhe. ’Naučnici kao naučnici, ne bi me začudilo ako neke od ovih kolekcija u nekim od ovih laboratorija još uvek imaju patogene nizove koji potiču još od početaka tog programa (biološkog oružja).’“

LANAC LABORATORIJA

„Vlada SAD sarađivala je sa 26 postrojenja u Ukrajini. Pre invazije program je pružao direktnu materijalnu podršku za šest ukrajinskih laboratorija“, navodi se dalje u Biltenu, i dodaje da se slični partneri nalaze i u „nekoliko bivših sovjetskih republika kao što su Jermenija, Azerbejdžan, Gruzija, Kazahstan i Uzbekistan“.

I još jedno posredno priznanje da nije reč o bezazlenom proučavanju virusa i bakterija već da je naglasak na njihovom proučavanju u bezbednosno-političke svrhe: „’Posle 11. septembra, CTRP program počeo je više da se fokusira na to kako bi teroristi mogli da zloupotrebe biološka istraživanja’, rekao je Poup. Danas, 62 odsto od 360 miliona dolara budžeta za ovu fiskalnu godinu fokusirano je na biološka pitanja.“

O postojanju ovog programa govori se i na sajtu Ambasade SAD u Ukrajini, međutim, zanimljivo, sve stranice koje vode ka detaljima tih laboratorija (u Dnjepropetrovsku, Hersonu, Kijevu, Harkovu...) izbrisane su sa servera. Kopije su ipak sačuvane u internet-arhivama, i, gle čuda, tamo vidimo da je svima donator Ministarstvo odbrane SAD, umesto Ministarstva zdravlja na primer, što bi bilo logičnije ako im je namena civilna. I sve su imale, ili su bile u procesu dobijanja, Dozvole za rad s patogenima...

Dodajmo i da je Ambasada Rusije u Sarajevu ovih dana našla za shodno da primeti u saopštenju: „Upravo su SAD natrpale Ukrajinu biolaboratorijama, koje su vrlo moguće korišćene za proučavanje metoda za uništavanje ruskog naroda na genetskom nivou.“

Ali naročitu pažnju privlače dve nove laboratorije – jedna u Kijevu, druga u Odesi – za rad sa „naročito opasnim patogenim pretnjama u Ukrajini“. Sudeći po dokumentaciji o ponudi za nekakve dodatne radove sa sajta za javne nabavke Vlade SAD (sam.gov) od 28. jula 2021, ti dodatni radovi imali su rok trajanja od sedam meseci. Što znači da je bilo predviđeno da počnu da rade pre nekoliko dana, to jest krajem februara. Ruska akcija u Ukrajini započela je 24. februara…

Da li bi iz ovih laboratorija potekla ona nepoznata pretnja zbog koje, kako to reče Putin, „niko ne zna kako bi država opstala“?

To, naravno, ne možemo da znamo, a pitanje je i da li ćemo ikada saznati. Ali posle nespornih dokaza da su Sjedinjene Države u ovo vreme zaoštrenih geopolitičkih odnosa stvorile lanac laboratorija za rad s opasnim patogenima, čak i s biološkim oružjem, i to na granicama svojih glavnih geopolitičkih protivnika, takva mogućnost ne može da bude odbačena kao teorija zavere. Uostalom, mislite li da su bez valjanog razloga Rusija i Kina jesenas upozorile svet na netransparentne vojne biološke aktivnosti Amerike i njenih saveznika u inostranstvu? Koliko god to strašno ili nezamislivo zvučalo, Robert Poup iz za to nadležnog Cooperative Threat Reduction Program-a Pentagona jasno nam je pokazao, iako to sigurno nije želeo, da i Rusija i Kina, pa i svi mi, i te kako imamo razloga da budemo zabrinuti da je onaj časovnik Sudnjeg dana nastavio da otkucava… 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)