"UKRAJINCI SE PONAŠAJU KAO RAZBOJNICI!" Šojgu razgovarao sa Guterešom, otkrio zašto je Rusija krenula u akciju

Novosti online

04. 03. 2022. u 19:19

MINISTAR odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu rekao je danas generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da se ukrajinske neonacističke formacije, među kojima ima i stranih plaćenika, kriju iza civila i koriste građane kao živi štit.

УКРАЈИНЦИ СЕ ПОНАШАЈУ КАО РАЗБОЈНИЦИ! Шојгу разговарао са Гутерешом, открио зашто је Русија кренула у акцију

Foto: Profimedia/Ilustracija

To je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije, i u saopštenju dodaju da postoje objektivni dokazi da Ukrajinci razmeštaju teško naoružanje i artiljeriju u stambena naselja.

- Ponašaju se kao razbojnici, ignorišući pretnju koju to predstavlja za civile - navodi se u saopštenju.

Šojgu je ranije rekao Guterešu da Rusi tokom operacije u Ukrajini visokopreciznim naoružanjem uništavaju samo vojne infrastrukturne objekte.

Ministar odbrane Rusije je takođe informisao generalnog sekretara UN o razlozima odluke za pokretanje specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine.

BONUS GALERIJA: Rusko vazduhoplovstvo

- Ona je izazvana time što je rukovodstvo Ukrajine tokom osam godina odbijalo da ispuni Minske sporazume, omogućavalo da nacionalisti i neonacisti postanu deo svih struktura vlasti, a u poslednje vreme su intenzivno otvarali vatru na civile u Donbasu - rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Ministarstvo odbrane je navelo da se pregovori za mirno rešavanje konflikta nisu pomerili sa nulte tačke.

- Vašington i zapadne zemlje umesto da nateraju kijevski režim da prekine genocid nad civilima na jugoistoku svoje zemlje počeli su da Ukrajinu snabdevaju naoružanjem i municijom, pripremajući je da konflikt rešava putem sile. Podrška zapadnih zemalja je ohrabrila Kijev do te mere da su iskazali namere u pogledu nuklearnog oružja. Smisao ukrajinskog postojanja je postalo neprijateljstvo prema Rusiji, a naporima Zapada ona se pretvorila u teritoriju sa koje dolazi ozbiljna pretnja bezbednosti Rusije - rekli su u Ministarstvu odbrane Rusije.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti "zahtevaju odlučnu i hitnu akciju" i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.

Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.

BONUS VIDEO: NEVIDLjIVA SMRT SA NEBA - Ruski dron uništio "ajdarovce", pogledajte snimak napada

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori