GRADOVI PADAJU PRED RUSKOM OFANZIVOM: Detaljna mapa napredovanja - nastavlja se prodor u dubinu (FOTO)

Branko Vlahović dopisnik iz Moskve

02. 03. 2022. u 21:36

RUSKE jedinice su juče, sedmog dana rata u Ukrajini, potpuno osvojile grad Herson, koji se nalazi na jugoistoku zemlje.

ГРАДОВИ ПАДАЈУ ПРЕД РУСКОМ ОФАНЗИВОМ: Детаљна мапа напредовања - наставља се продор у дубину (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija VN

Predstavnik ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov je kazao da u Hersonu nije bilo uličnih borbi.

Snage koje nadiru sa istoka ušle su u dubinu Ukrajine 75 kilometara. Narodna milicija Luganske narodne republike ušla je u 40 mesta i manjih gradova, a uništen je i štab ukrajinske grupe "Sever" što je dovelo do napuštanja pozicija na kojima se nalazila ukrajinska vojska na istoku zemlje.

Ministarstvo odbrane Rusije u sredu je saopštilo da su do sada uništena 1.502 objekta vojne infrastrukture Ukrajine. U minula 24 časa pogođena je pista i komandni toranj još dva ukrajinska aerodroma. Do sada je ukupno uništeno 58 ukrajinskih aviona. Ukrajinski vazdušni prostor je potpuno pod kontrolom ruskih snaga jer je uništen i ukrajinski PVO.

Ilustracija V. N.

Predsednik Zelenski pokušava da smenom rukovodilaca vrati samopouzdanje braniocima određenih oblasti. Na čelo Čerkaske oblasti imenovao je Igora Tabureca, koji se do sada bavio obaveštajnim poslovima, a na čelo Odeske oblasti je postavio Maksima Marčenka koji je do sada bio komandir 24. jurišnog bataljona "Ajdar". Taj bataljon je ratovao u Donbasu i "proslavio" se okrutnošću, a finansirao ga je ukrajinski oligarh Igor Kolomojski.

U Kijevu su ukinuli vize za sve strance koji hoće da dođu da ratuju na strani ukrajinske armije. Interesantno je da 70 Japanaca želi da se priključi inostranom legionu u Ukrajini i ratuje protiv Rusa. Među njima je 50 bivših oficira. To je potvrdila ukrajinska ambasada u Tokiju, ali japanske vlasti ipak savetuju svojim građanima da ne idu u Ukrajinu.

Bez obzira na to što se ukrajinska armija sve više povlači pod pritiskom Rusa, u Kijevu još nisu izgubili nadu da pregovorima mogu da zaustave rat. Oni kao da nisu slušali ministra Sergeja Šojgua koji je jasno rekao da će armija do kraja izvršiti postavljene zadatke a to je potpuno razoružavanje ukrajinske vojske kao i likvidacija i proterivanje nacista.

U Kremlju je juče pre podne rečeno da će njihovi pregovarači, sa Putinovim savetnikom Vladimirom Medinskim na čelu, tokom večeri biti u Belorusiji i tamo čekati da na drugu rundu pregovora stigne delegacija Ukrajine. Ruska delegacija će opet ponoviti uslove iz prvog susreta dveju strana - definitivno priznanje da je Krim ruska teritorija, zatim demilitarizacija Ukrajine i oslobađanje od nacizma. Osim toga, Moskva traži da Ukrajina bude neutralna zemlja i odustane od NATO.

Foto AP

Moskovski vojni ekspert Vladislav Šurigin objašnjava da nisu u pravu oni koji su potcenjivali ukrajinsku armiju, koja je posle 2015. godine znatno ojačala i dobila je mnogo zapadnog naoružanja. To je razlog što su bile neozbiljne prognoze kako će Rusi osvojiti Ukrajinu za nekoliko dana. U poslednjih osam godina ukrajinska armija je postala jedna od najjačih u Evropi. Iako nema snagu u vazduhoplovstvu, kopnene snage su joj dosta moćne. Ukrajina je pre početka ratne operacije Rusije imala više od 2.800 tenkova i više od 8.000 oklopnih transportera.

Šurigin kaže i da je Ukrajina planirala da nabavi od Amerikanaca avione. Od 2023. do 2025. trebalo je da počne modernizacija avijacije. Kijev je hteo da kupi avione F-16 i F-15. Trebalo je da počne i vlastitu proizvodnju bespilotnih letelica po turskoj licenci. Vođeni su i pregovori o kupovini američkih "patriota".

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je sinoć da je u Ukrajini poginulo 498 ruskih vojnika, dok je 1.597 njih ranjeno.

Uvođenje zapadnih sankcija uticalo je na značajan pad vrednosti ruske rublje. Dolar i evro su znatno skočili u odnosu na rublju i dostigli za sada rekordnu visinu. Juče se dolar kupovao za 109 rubalja, a evro za 122. Do rata u Ukrajini dolar je vredeo 75 rubalja, a evro 86 rubalja.

Moskovski stručnjavci smatraju da će se narednih dana ipak devizno tržište stabilizovati. Stupila je na snagu i mera da se iz Rusije ne može izneti više od 10.000 dolara.

Uprkos političkom pritisku, Turska, Egipat i Tunis ne žele da prekidaju poslovne veze sa Moskvom i čekaju turiste iz Rusije. Ove zemlje nude kompanijama da preko njihovih aerodroma vrate Ruse koji se sada nalaze u inostranstvu i ne mogu direktno da se vrate kući.

Foto AP

Sledeći rat je atomski

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je izjavio u sredu da bi treći svetski rat bio atomski i sve bi bilo razrušeno. On je dodao da je predsednik Bajden kao iskusan političar shvatio da bi sukob sa Rusijom neminovno doveo do trećeg svetskog rata.

Zatvoreni Eho Moskve i Dožd

RUSKO državno tužilaštvo juče je naložilo da sa radom prestanu radio-stanica Eho Moskve i TV kompanija Dožd. Oni su optuženi da šire lažne informacije o ruskim jedinicama u Ukrajini, kao i da pozivaju na ekstremizam i nasilje. Interesantno je da opozicionu radio-stanicu Eho Moskve i njihov sajt finansira "Gasprom medija". TV kompanija Dožd je poznata po tome što u njenom programu gostuju razni ruski opozicionari.

SCENARIJI ZA BUDUĆNOST UKRAJINE

MEDIJI u Rusiji nagađaju koje bi mogle biti posledice zbivanja u Ukrajini za ovu zemlju. Razna su predviđanja, od toga da Ukrajina ostane bez Luganske i Donjecke oblasti - koje bi se proglasile za samostalne države - pa bi to onda bila nova država ali bez Donbasa, pa sve do podele ostatka zemlje na centralni deo sa Kijevom i zapadni deo, kao dve odvojene države. Postoji i varijanta da Ukrajina nestane kao država.

U varijantama gde bi Ukrajina ostala kao država, njen parlament bi trebao da prizna odvajenje Krima i Donbasa.

Što se tiče privremene vlade, u Kijevu sve zavisi ko će od političara biti spreman da se prihvati tog zadatka. Jedna od varijanti je da se iz Rusije vrati predsednik Viktor Janukovič. Pominju se i imena poslednjeg premijera Ukrajine pre puča u Kijevu, Nikolaja Azarova, kao i bivšeg poslanika u parlamentu Ukrajine Olega Careva.

* * * * * * * * *

U FRANCUSKOJ SPREČENI DOBROVOLjCI KOJI SU HTELI DA SE DOMOGNU UKRAJINE

VLASTI PRIVELE LEGIONARE U "POKUŠAJU"

FRANCUSKE vlasti privele su u noći između utorka i srede 14 legionara poreklom iz Ukrajine i još 13 civila koji su se kao dobrovoljci uputili ka Poljskoj. Ovo je prvo hapšenje vezano za aktuelne događaje u Ukrajini.

Policija sumnjiči privedene osobe da su nameravale da odu u Ukrajinu preko Poljske, ili da bi se pridružile svojim porodicama ili da učestvuju u borbama. Kod trinaest civila dobrovoljaca pronađene su kompletne vojničke unoforme i panciri.

Foto Profimedia

Legija stranaca odobrila je legionarima ukrajinskog porekla odsustvo da bi, kako se ističe, otišli u zemlje koje se graniče s Ukrajinom da pomognu svojim porodicama koje su izbegle od konflikta. Ovo odsustvo važi 15 dana.

Među 9.000 legionara, 700 su ukrajinskog porekla. Dvadeset petorica od njih su trenutno ilegalno odsutni. G. Č.

* * * * * * * * *

NOVI GAF AMERIČKOG PREDSEDNIKA

BAJDEN NAZVAO UKRAJINCE IRANCIMA

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden je tokom tradicionalnog govora u Kongresu o stanju nacije napravio još jedan gaf - pomešao je Ukrajince sa Irancima! "Putin može opkoliti Kijev tenkovima, ali nikada neće osvojiti srca i duše iranskog naroda", naglasio je Bajden, što su kongresmeni pozdravili gromkim aplauzom, jedino je potpredsednica SAD Kamala Haris, stojeći iza njega (na slici), tiho ispravila "ukrajinski".

Foto AP

Bajdenova gruba greška izazvala je oštre reakcije političke opozicije, novinara i političkih komentatora, koji su na društvenim mrežama počeli da ismevaju njegovu grešku.

Brojni politički komentatori, naročito bivši saradnici Bajdenovog prethodnika Donalda Trampa, delili su snimke ovog obraćanja, označavajući ih heštegom "senilni predsednik". I. S.

* * * * * * * * *

G7 RAZMATRA NOVE MERE PROTIV MOSKVE

JELEN: ZAPLENITI IMOVINU RUSKE ELITE

SEDAM vodećih ekonomija sveta (G7) formiraće radnu grupu koja će se usredsrediti na zamrzavanje i zaplenu imovine ruske elite s ciljem da se izvrši dalji pritisak na Rusiju nakon napada na Ukrajinu, izjavila je američka ministarka finansija Dženet Jelen.

Taj potez "naneće finansijski udarac moćnim pojedincima u okruženju ruskog predsednika Vladimira Putina i jasno staviti do znanja da niko nije van našeg kolektivnog dometa", navela je Jelenova.

Foto AP

Naglasila je da će G7 nastaviti da podržava uklanjanje ključnih ruskih finansijskih institucija iz bankarskog sistema SWIFT, dodajući da grupa očekuje da će do sada uvedene sankcije "umanjiti sposobnost ruske vlade da finansira svoju invaziju" na Ukrajinu.

* * * * * * * * *

SAVET EU OBUSTAVIO DISTRIBUCIJU RUSKIH MEDIJA

NA LEDU RAŠA TUDEJ I SPUTNjIK

SAVET EU odlučio je da obustavi distribuciju ruskih državanih medija Raša tudej i Sputnjik na teritoriji cele EU. Sankcije pokrivaju sva sredstva za prenos i distribuciju, kao što su kablovska, satelitska, IPTV, platforme, veb- stranice i aplikacije.

Logo

U Briselu ocenjuju da su Raša tudej i Sputnjik važni instrumenti u "podsticanju i podršci ruskoj agresiji na Ukrajinu i predstavljaju značajnu i direktnu pretnju javnom redu i bezbednosti EU". Ističe se da su oba medija deo koordinisanog napora manipulacije informacijama, uključujući dezinformacije.

* * * * * * * * *

KISINDžER I ČOMSKI predvideli današnju krizu

KATASTROFA NA DUŠU ZAPADU

AMERIČKI političar i diplomata Henri Kisindžer, inače rođen u Vajmarskoj Nemačkoj i Noam Čomski, pisac i lingvista sa etiketom disidenta, mada stoje na dijametralno suprotnim pozicijama, o Ukrajini misle identično. Njihovi stavovi o situaciji u Ukrajini bili su oprečni zvaničnoj politici SAD pod Barakom Obamom, a to su i danas.

U vreme Obamine administracije, ekstremni senator Džon Mekejn podsticao je eskalaciju sukoba u Ukrajini, što su i Kisindžer i Čomski najoštrije kritikovali.

Foto Profimedia

Oni su se našli na istoj strani i u svojim kritikama po pitanju Krima koji je, kako kažu, "istorijski ruski", "dom Ruske flote" i tačka od neprocenjivog strateškog značaja za Ruse. I Kisindžer i Čomski su, naime, za ukrajinsku katastrofu okrivljivali SAD i EU, a to čine i sada.

Foto Profimedia

Čomski je višegodišnji Kisindžerov kritičar tokom niza bombadrovanja u Jugoistočnoj Aziji i više državnih udara u kojima su smenjivani demokratski čelnici država i na vlast dovođeni "političari po američkom ukusu". Tada je izjavio da bi, u pravednom svetu, Kisindžeru bilo suđeno za ratne zločine. I. S.

* * * * * * * * *

SVETSKI BRENDOVI ZAKLjUČAVAJU RADNjE u RUSiji

KATANAC NA "HONDU", "EPL" I "VIZU"

SVAKOG dana, otkako je Moskva otpočela intervenciju u Ukrajini, svetski brendovi, jedan po jedan, obustavljaju prodaju svoje robe. Pridružili su im se i automobilski giganti, "Honda" i "Mazda", kao i multinacionalna naftna kompanija "Šel". Prodavnice u Rusiji juče nije otvorio ni "Epl", a platne kartice "viza" i "master", izdate u Rusiji, neće važiti izvan nje. Dve najjače firme koje se bave transportom pošiljaka širom planete, "De-Ha-El" i "Fedeks", otkazale su svoje usluge, a Evropski konzorcijum za proizvodnju putničkih aviona, "Erbas", precrtao je Rusiju iz svih svojih naloga. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)