UKRAJINSKOJ DRŽAVNOSTI KUMOVALI LENJIN I HRUŠČOV: Konflikt u Donbasu ima pozadinu u višedecenijskom nacionalnom inženjeringu

R. Dr.

23. 02. 2022. u 09:11

UKRAJINSKI konflikt čini složenijim i tragičnijim što se događa na prostoru prožimanja ruske i ukrajinske istorije, koji je poslednjih decenija postao tampon zona dva globalna koncepta. Stanovništvo Ukrajine, uz to, na meti je hibridnog nacionalnog inženjeringa čiji je neskriveni cilj stvaranje otvorenog neprijateljstva prema Rusiji.

УКРАЈИНСКОЈ ДРЖАВНОСТИ КУМОВАЛИ ЛЕЊИН И ХРУШЧОВ: Конфликт у Донбасу има позадину у вишедеценијском националном инжењерингу

Lenjin i Hruščov / Arhiva

Slično procesu koji se odvijao, a i danas traje, na Balkanu, a čija je meta srpski narod, i u Ukrajini je na delu raspirivanje i prekrajanje trauma iz prošlosti, kako bi se ukrajinski narod što više odaljio od Rusa i Rusije. To se najbolje videlo 2014. godine kada su na svetlo dana izašli ekstremni ukrajinski nacionalistički pokreti, koji praveći otklon od Rusije, neskriveno neguju tradicije nacizma i fašizma.

U ovom ključu treba tumačiti i Putinovu izjavu da je Ukrajina "Lenjinova veštačka tvorevina", budući da su temelji ukrajinske nacije i državotvornosti izliveni tek u vreme boljševika.

- Taj proces je počeo odmah nakon revolucije 1917. godine. Kao rezultat boljševičke politike pojavila se sovjetska Ukrajina koja se čak i danas sa dobrim razlogom može zvati "Ukrajina Vladimira Iljiča Lenjina". On je njen autor i arhitekta. To u potpunosti potvrđuju arhive. A danas, Lenjinovi zahvalni naslednici u Ukrajini uništavaju njegove spomenike - pojasnio je Putin.

Ukrajina je u prošlosti bila prostor na kome su se oduvek preplitali interesi velikih sila - Rusije, Turske, Austrougarske, Poljske, a u novije vreme SAD i EU. Bila je nezavisna krajem 17. veka, kao i svega nekoliko godina posle Prvog svetskog rata. Raspad SSSR doneo joj je državnost, kroz veštački izazvanu težnju ka EU i NATO posle 2014. prerasla je u otvorenu konfrontaciju sa Rusijom.

Kijev Rusi smatraju mestom rođenja današnje Rusije, a doba komunizma omasovilo je rusko stanovništvo u Ukrajini. Nepravda koju je Rusiji naneo predsednik SSSR Nikita Hruščov, kada je političkom odlukom Krim poklonio Ukrajini porodila je ne tako davne potrese na poluostrvu. Ukrajinci su Ruse oduvek smatrali gotovo istim narodom, a veće diferenciranje nastupilo je tek u 20. veku.

Najagresivnije delovanje na zavadi dva bliska naroda na delu je od 2014. godine do danas. Zvanična politika Kijeva nastoji da obriše prava Rusa u Ukrajini, koji čine oko 17 odsto stanovništva. Njima se osporava pravo na jezik i kulturu, koja se ne uklapa u nametnuti koncept novog zapadnog "ukrajinstva", čiji je glavni stub antirusko raspoloženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom