POŠTENE PLATE SADA: Protesti državnih službenika u Portoriku

Tanjug

19. 02. 2022. u 08:51

ZATVORENE ulice u prestonici Portorika San Huanu, reski zvižduci pomešani sa bubnjevima i udaranjem kašika po loncima pratili su proteste državnih službenika koji negoduju i zahtevaju bolje plate i penzije.

ПОШТЕНЕ ПЛАТЕ САДА: Протести државних службеника у Порторику

Foto: Tanjgu/AP

Gomila je bila bučna , a demonstranti su nosili trasparente na kojima je, između ostalog pisalo "Poštene plate sada!", prenosi Rojters.

To je zahtev koji se čuje poslednjih nedelja u Portoriku tokom uličnih protesta državnih službenika i njihovih pristalica, ohrabrenih hiljadama nastavnika u javnim školama koji su pocetkom februara napustili učionice zahtevajući povišice i bolje penzije.

Protesti su sve masovniji i predstavljaju jedan od najvećih izazova za guvernera Pedra Pjerluizija.

- Narod je izbacio americku vojsku iz Vijekesa. Izbacili su i guvernera. To možemo (ponovo) da uradimo- rekao je Abner Dumi, koji predaje istoriju u severnom gradu Narandžitu.

Zakonodavci u Portoriku su jedini zaposleni u javnom sektoru koji imaju automatsko povećanje plata u skladu sa rastom troškova života.

Većina drugih javnih službenika na ovoj američkoj teritoriji nije dobila povećanje plata više od decenije, a poneki i dve.

Troškovi života su porasli, a Portoriko je prošao kroz dugu ekonomsku krizu i bankrot vlade nakon katastrofalnih vremenskih nepogoda, uragana, zemljotresa i pandemije.

Računi za struju i vodu su gotovo za 60 odsto veći u Portoriku od proseka u SAD, namirnice su skuplje za 18 odsto nego na kopnu, iako su troškovi zdravstvene zaštite i stanovanja niži, navodi se u izveštaju Zavoda za statistiku Portorika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri