NEMAČKI PREDLOG ZA REŠENJE KRIZE: Šolc najavio nacrt zakona o posebnom statusu Donbasa

Tanjug

14. 02. 2022. u 19:52

UKRAJINA će staviti na raspravu nacrt zakona o posebnom statusu Donbasa i o održavanju lokalnih izbora u tom regionu, rekao je danas nemački kancelar Olaf Šolc na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Kijevu.

НЕМАЧКИ ПРЕДЛОГ ЗА РЕШЕЊЕ КРИЗЕ: Шолц најавио нацрт закона о посебном статусу Донбаса

Fot: AP

-Predsednik Zelenski me je uverio da će u Ukrajini biti pokrenuta rasprava o nacrtu zakona kojim će se regulisati poseban status za Donbas i raspisivanje lokalnih izbora, rekao je nemački kancelar, prenosi TASS.

Paket mera za primenu sporazuma iz Minska potpisan 12. februara 2015. godine je osnova za mirovne pregovore o Donbasu.

Sporazumi iz Minska uključuju mere kao što su prekid vatre, raspiuštanje snaga i razduživanje vojne opreme, amnestija, ponovno uspostavljanje ekonomskih veza, uporedo sa dubokom ustavnom reformom Ukrajine koja bi trebalo da dovede do toga da oblasti Donjeck i Lugansk dobiju poseban status unutar Ukrajine.

Do tada je predložena takozvana Štajnmajerova formula kao mehanizam za dodelu stalnog posebnog statusa Donbas, nazvana po predlagaču ministru spoljnih poslova Nemačke Frank-Valteru Štajnmajeru.

Međutim, sve do danas sporazumi iz Minska ostaju mrtvo slovo na papiru jer je ukrajinska strana odbila da poštuje političke odredbe tog sporazuma navodeći kao razlog neregulisana bezbednosna pitanja.

Nemački kancelar izrazio je ranije danas očekivanje da će Rusija preduzeti jasne korake ka deeskalaciji krize sa Ukrajinom i ponovio da su Nemacka i njeni zapadni saveznici spremni za ozbiljan dijalog sa Rusijom o evropskoj bezbednosti.

On je najavio novi nemački kredit od 150 miliona evra namenjen Ukrajini i još jednom upozorio da je Zapad spreman da uvede "veoma dalekosežne i efikasne sankcije" ako Rusija naruši teritorijalni integritet Ukrajine.

BONUS VIDEO - KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)