TEHERAN NADOMAK ATOMSKE BOMBE: Na vidiku dogovor o povratku na iranski nuklearni sporazum

D. D. S.

09. 02. 2022. u 13:27

PORTPAROL iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da su razgovori u Beču o mogućem povratku na nuklearni sporazum iz 2015. godine postigli "značajan napredak", dok je portparol američkog Stejt departmenta rekao da je dogovor "na vidiku".

ТЕХЕРАН НАДОМАК АТОМСКЕ БОМБЕ: На видику договор о повратку на ирански нуклеарни споразум

Foto: Tanjug/Sepahnews via AP

Vašington podržava pregovore uprkos uverenju da će novim sporazumom Iran moći da sakupi dovoljno nuklearnog goriva za bombu za manje od 12 meseci.

To je kraće od dozvoljenog u prethodnom sporazumu, podseća američki poslovni dnevnik "Volstrit džornal". Sjedinjene Države su ukinule neke sankcije Teheranu, što je pozdravio iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahjan, ali je dodao da to "nije dovoljno".

Eksperti komentarišu da je osvajanje znanja Irana nepovratno, što znači da stari sporazum neće biti tako jaka prepreka bombi kao pre Trampa, dok će vremenom biti teško da se natera Teheran da pristane da ojača sporazum. - U svetu sve većeg geopolitičkog rivalstva oko Ukrajine, Tajvana i drugih velike sile su barem uspele da sarađuju u diplomatskim naporima da obuzdaju iranski nuklearni program - zaključuje nedeljnik "Ekonomist".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave