OČEKUJE SE POTPUNO ZAMRAČENJE: Amerika na udaru istorijske oluje, događa se bombogeneza (VIDEO)

Novosti onlajn

29. 01. 2022. u 18:01

ISTOČNA obala SAD od jutros je na udaru velike snežne oluje koja je pogodila ovu regiju prvi put nakon četiri godine. Udar oluje proteže se od Južne Karoline, pa sve do Mejna, pa će osim mećave doneti i orkanske vetrove u obalnim delovima.

ОЧЕКУЈЕ СЕ ПОТПУНО ЗАМРАЧЕЊЕ: Америка на удару историјске олује, догађа се бомбогенеза (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Tviter

Pet američkih saveznih država proglasilo je vanredno stanje, prenose američki mediji.

Gradonačelnica Bostona, grada kojem snežne padavine nisu strane, rekla je da bi oluja mogla biti - istorijska. U Novoj Engleskoj moglo bi pasti više od dva metra snega. Meteorolozi takođe upozoravaju na poplave u blizini obale.


Tomas Koč, gradonačelnik Kvinsija, nazvao je moćnu oluju „uraganom sa snegom“.

- Očekujemo negde između 9 ujutru po istočnom vremenu i podneva uslove apsolutnog zamračenja - rekao je u intervjuu za Si-En-En.

Preko 5000 američkih letova otkazano je između petka i nedelje, piše „Flajt aver“.

Mogle bi pasti ogromne količine snega

Prognostičari kažu da postoji šansa da će oluja, poznata kao Norister, prekriti područje Bostona sa do 61 cm snega. Trenutni rekord od 70 cm u roku od 24 sata postavljen je 2003.

Stručnjaci kažu da će oluja proći kroz bombogenezu, što znači da se očekuje da će se hladniji vazduh pomešati s toplijim morskim, što će dovesti do brzog pada atmosferskog pritiska. Proces dovodi do takozvanog ciklona bombe.

- Putovanje bi trebalo da bude ograničeno samo na hitne slučajeve - upozorila je Nacionalna meteorološka služba u Bostonu.

- Ako morate da putujete, sa sobom nosite zimski komplet za preživljavanje. Ako se zaglavite, ostanite u svojim vozilima - navodi se u upozorenju.

Snažna oluja počela je zahvatati obalu zemlje u ranim jutarnjim satima u subotu, a snežne padavine već su zabeležene u nekoliko država.

Izdata upozorenja, ljudi pustošili police u prodavnicama

- Ovo će biti jako velika oluja, verovatno jedna od najvećih koje smo doživeli u poslednjih nekoliko godina. Očekuje se da će uslovi gotovo onemogućiti putovanja te pozivamo sve, koliko je to moguće, da ostanu kod kuće i sutra - poručio je guverner Masačusetsa Čarli Bejker na konferenciji za novinare.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenja o poplavama za obalna područja, a Amtrak je otkazao putnički železnički promet u većem delu regije. Upozorili su i na snežnu oluju u gradskom području Bostona, gde živi gotovo 4.9 miliona stanovnika, predviđajući „uslove zaostajanja“ i štetne vetrove.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama pokazuju kako su se kupci nagurali u prodavnice i čistili police dok su spremali osnovne potrepštine uoči oluje.


 

- Severoistočni vetar koji će ovog vikenda duvati kroz srednjeatlantske države doneće ekstremne hladnoće i opasne uslove mnogim zajednicama - izjavila je savetnica za nacionalnu sigurnost Elizabet Šervud Randall, ističući da će aktivno pratiti predviđene uticaje oluje i blisko sarađivati ​​sa Saveznom agencijom za upravljanje hitnim situacijama kako bi osigurali sve potrebno za saveznu pomoć.

Smrznute iguane mogle bi pasti s drveća

Hladan vazduh zahvatio je jug i Floridu i mogao bi sutra ujutro doneti najniže temperature u poslednjih deset godina u Majamiju, upozorava Centar za vremenske prognoze.

- Veliki deo države večeras će ostati vedar i hladan. Iguane bi mogle da padaju s drveća zbog niskih temperatura koje bi ih mogle privremeno paralizovati - navodi Centar.

(Indeks)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!