BAJDEN ŠALJE VOJSKU U ISTOČNU EVROPU: Pentagon stavio oko 8.500 vojnika u pripravnost

Novosti onlajn

29. 01. 2022. u 09:14

AMERIČKI predsednik DŽozef Bajden izjavio je da će premestiti američke vojnike u zemlje istočne Evrope i NATO „u bliskoj budućnosti“.

БАЈДЕН ШАЉЕ ВОЈСКУ У ИСТОЧНУ ЕВРОПУ: Пентагон ставио око 8.500 војника у приправност

Foto: Tanjug/AP Photo

- Poslaću američku vojsku u Istočnu Evropu u zemlje NATO-a u skorijoj budućnosti. To neće biti veća količina vojske - saopštila je Bela kuća reči Bajdena, prenosi Rojters.

Agencija podseća i da je Pentagon stavio oko 8.500 vojnika u pripravnost za moguće raspoređivanje u Evropi zbog gomilanja ruske vojske na granici sa Ukrajinom.

Što se tiče sankcija koje Amerika priprema u slučaju eventualnog napada na Ukrajinu, prema rečima zvaničnika Bele kuće Pitera Herela, one će biti usredsređene na određene ruske industrijske i tehnološke sektore kako bi se oslabio industrijski potencijal Rusije.

Haerl je rekao i da je cilj sankcija da se isprovocira odliv kapitala, inflacija, kao i da se onemogući da ruska Centralna banka pruža finansijsku pomoć drugim bankama kako bi „Putin već prvog dana osetio troškove“.

Rojters, pozivajući se na druge zvanične izvore iz Bele kuće, navodi i da bi te ograničavajuće mere mogle da obuhvate oblasti kao što su avijacija, pomorstvo, razvoj veštačke inteligencije i robotizacije, kvantnu mehaniku i odbrambenu industriju.

Rusija će biti u prilici da se objasni na sednici SB UN

Foto AP

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) o situaciji oko Ukrajine biće prilika za Rusiju da objasni šta želi, rekao je neimenovani zvaničnik američke administracije, prenosi Rojters.

- Iako mislim da će možda biti nekih dezinformacija, biće to i jasna prilika da Rusija kaže Savetu bezbednosti da li vidi put za diplomatiju ili je zainteresovana za konflikt - rekao je neimenovani američki zvaničnik.

Sednica je zakazana za ponedeljak na inicijativu SAD koju je predstavnik ruske misije u UN Dmitrij Poljanski nešto ranije ocenio kao marketinški potez koji je sraman za reputaciju SB UN.

- Ne mogu da se setim još jedne prilike kada je članica SB predložila da se razgovara o njenim sopstvenim neosnovanim optužbama i pretpostavkama kao pretnjama međunarodnom poretku od strane nekog drugog - napisao je Poljanski na svom Tviter nalogu.

( Sputnjik )

BONUS VIDEO:

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

ZELENSKI DE FAKTO PREDAJE UKRAJINU POLJSKOJ Zaharova: Pod plaštom očuvanja sopstvenog identiteta, kijevski režim ga uništava