ANTISEMITIZAM JOŠ NIJE MRTAV: Međunarodni dan sećanja na Holokaust i 77 godina od oslobađanja Aušvica

D. SAVIĆ

27. 01. 2022. u 21:53

GLOBALNOM kampanjom koju su pokrenuli Svetski jevrejski kongers i Unesko u nizu prestonica, uključujući Berlin i Brisel, obeležen je Međunarodni dan sećanja na Holokaust i dan kada je 1945. godine oslobođen nacistički logor smrti Aušvic, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi. Sećanje je, međutim, upozorilo i na to da ni do danas antisemitizam nije iskorenjen.

АНТИСЕМИТИЗАМ ЈОШ НИЈЕ МРТАВ: Међународни дан сећања на Холокауст и 77 година од ослобађања Аушвица

Sećanje na žrtve Holokausta u Berlinu / Foto AP

Sedište Evropske komisije u Briselu bilo je osvetljeno porukom "Sećamo se", dok je predsednik izraelskog parlamenta Miki Levi, u nemačkom Bundestagu, podsećajući na šest miliona Jevreja koje su ubili nacisti, poručio da je "održavanje sećanja na Holokaust težak zadatak koji svaka generacija iznova mora da nosi". Ali, predsednik Bundestaga Berbel Bas, upozorio je, istovremeno, na istorijski revizionizam i etnonacionalizam na ceremoniji kojoj su prisustvovali i nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer, kancelar Olaf Šolc, kao i predsednik Bundestaga Bodo Ramelov.

- Naša zemlja snosi posebnu odgovornost što je genocid nad evropskim Jevrejima nemački zločin, ali i prošlost koja je relevantna za sve - istakao je Bas.

U Evropskom parlamentu u Briselu održana je komemoracija na kojoj su lideri Evropskog parlamenta, Komisije i Saveta obećali da će se suočiti sa porastom antisemitizma i poricanjem Holokausta kojem su svedočili i tokom pandemije kovida. Najviši zvaničnici EU poručili su da se takav zločin ne sme ponoviti, apelujući na svakodnevnu borbu protiv govora mržnje i diskriminacije:

- Holokaust je bio evropska katastrofa. Antisemitizam je doveo do katastrofe - naglasila je predsednica Evropske komisije, Nemica Ursula fon der Lajen.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel podsetio je na reči preživelih logoraša koji su upozorili da je do Aušvica došlo "malim koracima, zbog ravnodušnosti i diskriminacije prava manjina". Predsednik Evropskog saveta ocenio je da se i danas u Evropi Jevreji osećaju ugroženo i da su mete napada koje EU nikada neće prihvatiti.

- Danas i u godinama koje dolaze, ostajemo jači nego ikada u našoj posvećenosti da nikada ne zaboravimo. Dužni smo da čuvamo sećanje na sve žrtve i njihova stradanja. Dugujemo to onima koji su stradali u Holokaustu, dugujemo preživelima i dugujemo budućim generacijama - zaključio je šef diplomatije EU Đuzep Borelj, pozivajući sve države da odaju počast žrtvama Holokausta, osude njegovo poricanje i razviju obrazovne programe kako bi sprečili da se genocid ikada ponovi.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine UN, a u znak sećanja na dan kada su vojnici sovjetske Crvene armije oslobodili Aušvic.

Drugi svetski rat odneo je živote više od šest miliona pripadnika jevrejskog naroda u masovnim stratištima.

PLENKOVIĆ SE SETIO JASENOVCA

HRVATSKI premijer Andrej Plenković je poručio da se treba prisetiti i zloglasnih ustaških logora, pre svega Jasenovca, gde su ubijene hiljade Jevreja, Srba, Roma, kao i hrvatskih antifašista i demokrata. "Jasenovac je bolan i tragičan deo hrvatske istorije, a trajni spomen i osuda tog zločina deo su naše kulture sećanja", rekao je Plenković.

DA SE BEZUMLjE NE PONOVI

MEĐUNARODNI dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen je danas u Beogradu prigodnim programom i polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, u okviru kompleksa nekadašnjeg koncentracionog logora na Starom sajmištu. Izaslanik predsednika Republike, ministarka Darija Kisić Tepavčević, navela je da takvo stradanje i bezumlje ne sme da se zaboravi i ponovi, nikada više i nikome.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna