NIJE UVAŽEN STAV RUSIJE: Moskva nezadovoljna američkim odgovorom na najvažnija pitanja o garancijama bezbednosti

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

27. 01. 2022. u 21:38

ODGOVOR SAD i NATO na ruski predlog o garancijama bezbednosti u Evropi već je dostavljen predsedniku Vladimiru Putinu i on se već sa njim upoznao, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je dodao da se Putin neće žuriti sa odgovorom već će se tekst temeljno analizirati.

НИЈЕ УВАЖЕН СТАВ РУСИЈЕ: Москва незадовољна америчким одговором на најважнија питања о гаранцијама безбедности

Foto AP

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je objasnio da će Amerikancima odgovoriti Putin nakon analiza koje će napraviti određena ministarstva i službe.

Ali, već sada se može reći da u Moskvi nisu zadovoljni odgovorom iz Vašingtona i Brisela, koji su odbili ruski predlog da se NATO ne širi na istok i da Ukrajina i Gruzija neće biti primljene u taj vojni savez.

- Odgovor iz Vašingtona dozvoljava da se može računati na ozbiljan razgovor ali o drugorazrednim temama. O glavnim pitanjima, neširenju NATO na istok u dokumentu nema pozitivne reakcije - kazao je ministar Lavrov.

I pre nego što su uručili odgovor Rusima, predstavnici SAD i NATO su više puta javno ponovili da se odbija traženje Moskve da se zaustavi širenje NATO na istok pod obrazloženjem da su "vrata tog vojnog saveza otvorena svim demokratskim zemljama". Rusima se nudi da razgovaraju o smanjenju broja učesnika u vojnim manevrima i o kontroli naoružanja!

Zbog insistiranja Vašingtona, Moskva neće objaviti u medima američki odgovor, ali kako je u sredu najavio ministar Lavrov, ipak je potrebno da se o njegovoj suštini obavesti javnost.

Bivši predsednik Rusije a sada zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev, kazao je da Amerikanci mogu da razmeste svoje rakete u Ukrajinu i ako ona nije članica NATO.Tamo se udarno oružje može dovesti na osnovu dvostranog dogovora među državama. Zbog toga Rusija traži garancije ne samo da neće biti širenja NATO, već i to da se u susednim državama sa Rusijom ne instaliraju rakete.

Medvedev je upozorio Zapad da je pogrešan put rešavanja problema taj da se Rusiji preti i da joj se uvode sankcije, jer one i tako nisu efikasne. On smatra da će odbijanje SAD i NATO da daju garanciju da se taj vojni savez neće širiti na istok, samo još više učiniti situaciju teškom i složenom.

Medvedev upozorava da se Ukrajina pretvorila u igračku u rukama NATO i SAD. Ona se sada koristi kao instrument geopolitičkog pritiska na Rusiju, pa čak i na Kinu.

Medvedev je objasnio i zašto na Kubi i Venecueli nema ruskih baza.

- Kuba i Venecuela su nam prijateljske zemlje i partneri. Ali one su apsolutno suverene zemlje i vode nezavisnu spoljnu politiku, pa je nemoguće da razmeštamo kod njih oružje kao što je to nekada bilo učinjeno na Kubi. Osim toga, Kuba i Venecuela nastoje da izađu iz izolacije i uspostave "normalne" odnose sa Amerikom - kazao je Medvedev.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg predlaže da se obnovi rad predstavništava koja su nedavno zatvorena, kao i da se nastave pregovori o razoružanju, razmeštanju raketa, a takođe smatra da bi bilo dobro da se uspostavi telefonska linija na relaciji tog vojnog saveza i Moskve.

A ministar odbrane Velike Britanije Ben Voles najavio je posetu Rusiju gde će razgovarati sa svojim kolegom Sergejom Šojguom. Voles kaže da on nije optimista i ne smatra da može da postigne neki važan dogovor sa Šojguom, ali se nada da još uvek može da se zaustavi napad Rusije na Ukrajinu.

Ova izjava je zanimljiva zbog činjenice da političari na Zapadu kao da ne čuju ono što najviši rukovodioci Rusije danima ponavljaju - da ne nameravaju da napadnu Ukrajinu!

BEZ PROVOKACIJA

ZBOG toga što članice NATO šalju ukrajinskoj armiji oružje,članovi parlamenta Ruske Federacije zalažu se za jačanje oružanih snage Donjecke i Luganske narodne republike. Glavni zadatak je da se zaštiti nebo nad istočnom Ukrajinom od bespilotnih letelica "bajraktar" koje je Kijev kupio od Turske. Denis Pušilin, predsednik samoproglašene Donjecke republike,upozorava da bi neku veliku provokaciju mogli da naprave ukrajinski nacionalisti koji su ponovo došli sa svojim jedinicama u blizinu granice razgraničenja.

KIJEV NEMA PRIMEDBE

UKRAJINSKI ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je u četvrtak da njegova vlada odobrava odgovor administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena Rusiji povodom bezbednosnih garancija u Evropi koje Moskva traži, javlja "Gardijan". Kuleba je rekao da je Kijev video američki "pisani odgovor" pre nego što ga je američki ambasador u Moskvi Džon Saliven lično dostavio Kremlju u sredu.

- Nema nikakve odluke bez Ukrajine, to je zlatno pravilo - poručio je Kuleba putem "Tvitera".

NE ZVECKAJTE ORUŽJEM

PREDSEDNIK Litvanije Gitanas Nauseda izjavio je u četvrtak da nije neophodno da NATO "zvecka oružjem" i ocenio da kolektivnu bezbednost treba da obezbedi pre svega diplomatija. "NATO kao organizacija pre svega mora da brine o kolektivnoj i regionalnoj bezbednosti. I to ne mora da se radi zveckanjem oružjem", rekao je Nauseda. Litvanija je članica NATO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave