RUMUNIJA HOĆE JOŠ NATO TRUPA: Predsednik Johanis – Razmotrili smo situaciju u Crnom moru

Novosti online

26. 01. 2022. u 16:16

VISOKI savet bezbednosti Rumunije doneo je odluku da se preduzmu koraci u cilju povećanja prisustva NATO-a u zemlji, izjavio je predsednik države Klaus Johanis.

РУМУНИЈА ХОЋЕ ЈОШ НАТО ТРУПА: Председник Јоханис – Размотрили смо ситуацију у Црном мору

Foto: Depositphotos

- Na sednici Saveta smo razmotrili bezbednosnu situaciju u regionu Crnog mora. Odlučili smo da preduzmemo više važnih mera: da načinimo konkretne korake u cilju povećanja prisustva NATO-a u Rumuniji, a takođe vlada je nastavila da pravi plan za slučaj potencijalnog talasa izbeglica na našu teritoriju - rekao je Johanis.

Prema njegovim rečima, Rumunija i Ukrajina imaju 6.000 kilometara dugu zajedničku granicu i zbog toga je neophodno da bude spremna za bilo koji scenario razvoja događaja.

Podsetimo, Moskva je u decembru prošle godine uputila Zapadu u pisanoj formi zahteve za garancije bezbednosti. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije preciziralo je da zahtevi podrazumevaju i da NATO povuče svoje snage iz Rumunije i Bugarske, što je Alijansa odbila.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

(UŽIVO) RAT U UKRAJINI: Ruska protivvazdušna odbrana oborila ukrajinski Su-24 u području Zmijskog ostrva (VIDEO)