SNEG POKRIO EVIJU: Zabelele se plaže, sela odsečena, beli pokrivač i na Kritu (VIDEO)

Novosti online

23. 01. 2022. u 10:25

SNEG koji je u subotu tokom noći pao u delovima Grčke nije zaobišao ni ostrvo Evija, koja se u proteklih godinu dana suočila sa brojnim prirodnim nepogodama - požarima i poplavama.

СНЕГ ПОКРИО ЕВИЈУ: Забелеле се плаже, села одсечена, бели покривач и на Криту (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Youtube

Loše vreme "Elpis" je u punom jeku sa snegom i niskim temperaturama širom zemlje.

Fenomen je zahvatio celu Grčku, dok će danas biti zahvaćeni nizinski i priobalni delovi ostrva.

Prvi snegovi su se već pojavili na Kikladima, Eviji i Kritu.

Velika količina snega pala je tokom noći na Eviju i izazvala mnoge probleme.

Brojna sela na ostrvu su u subotu posle ponoći za kratko vreme bila obučena u belo, a sneg je prekrio puteve, vozila i krovove.

Kako prenosi evima.gr, na pojedinim pokrajinskim putevima saobraćaj se vozila odvija uz upotrebu lanaca na mestima gde su obilne snežne padavine.

U isto vreme, sneg je napadao i u gradu Aliveri na ostrvu, a na putevima je poledica zbog čega se vozačima savetuje da budu oprezni.

U delovima Evije je nestalo struje, prenosi Protothema.

Sneg na Kritu

Loše vreme "Elpida" stiglo je do Krita sinoć i u planinskim predelima osvanuo je sneg.

Tipičan primer je visoravan Lasiti gde je sneg padao poslednjih nekoliko sati, oblačeći ga u belo.

Temperatura je ispod nule dok se vožnja, prema uputstvu Civilne zaštite opštine, savetuje samo sa lancima.

 

Škole će biti zatvorene u utorak

Guverner Atike rekao je za grčke medije da će ceo region, u koji spada i Atina, biti pod snegom u utorak ujutru, a od vremena zavisi da li će škole biti zatvorene i u ponedeljak.

Konkretno, kako je rekao guverner Atike Džordž Patulis, pri donošenju odluka uzimaće se u obzir prognoze meteorologa za talas lošeg vremena i kako će se to razvijati u naredna 24 sata.

- Prema onome što do sada znamo, očekujemo da cela Atika bude u belom u utorak ujutro - rekao je Patulis.

Ova činjenica je dovela do toga da škole budu zatvorene u utorak, možda i u sredu, a odluka će biti doneta nakon konsultacije za 66 gradonačelnika Atine i biće saopšteno u nedelju tokom dana.

Da li će škole biti zatvorene i u ponedeljak zavisiće od vremenskih najava i biće doneta na osnovu specifičnih faktora - među kojima je i to da li će biti moguće održati nastavu na niskim temperaturama i da li će učenici moći da dođu do škole i nazad.

Guverner Atike je rekao da "očekuju da će se vreme pogoršati od ponedeljka popodne".

Ledeni dani i u Srbiji

Najava ledenih dana nije ograničena samo na Grčku. Naime, Republički hidrometeorološki zavod je najavio ledene dane i u Srbiji u ponedeljak i utorak.

U prva dva dana nedelje u većem delu zemlje očekuju se ledeni dani, ujutru umeren i jak mraz, od -12 do -5 °C, lokalno i niže, a dnevna temperatura u većini mesta biće od -3 do 0 °C, osim u Timočkoj Krajini gde će biti toplije, oko 3 °C.

Od srede na severu, a od četvrtka i u ostalim predelima slabljenje jutarnjih mrazeva, ali i postepeni porast dnevnih temperatura.

BONUS VIDEO: 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)