ULOVLJENO 10 MORSKIH DRONOVA U KINI: Peking nagradio ribare zbog otkrivanja uređaja opasnih po nacionalnu bezbednost

Novosti online

19. 01. 2022. u 22:15

DESET špijunskih morskih dronova iz stranih država „ulovljeno“ je u teritorijalnim vodama Kine u Žutom moru, a kineske vlasti saopštile su da su „predstavljali pretnju po nacionalnu bezbednost“.

УЛОВЉЕНО 10 МОРСКИХ ДРОНОВА У КИНИ: Пекинг наградио рибаре због откривања уређаја опасних по националну безбедност

Foto: Printscreen

Kineske vlasti nagradile su 11 ribara i pet povezanih osoba iz provincije Đangsu, koja se nalazi na obali Žutog mora, jer su „otkrili i uhvatili 10 sumnjivih stranih uređaja sa špijunskim funkcijama u kineskim teritorijalnim vodama od 2020. godine“, navodi „Global tajms“.

Istragom i tehničkom analizom utvrđeno je da 10 uređaja, napravljenih van Kine, imaju specijalne funkcije, kao što su podvodno istraživanje, identifikacija i krađa, te da su predstavljali pretnju po nacionalnu bezbednost, piše kineski državni medij.

Kineske vlasti uvele su visoke novčane nagrade za ljude koji obezbede korisne informacije o špijunskim aktivnostima, koje idu i do pola miliona juana (78.000 dolara)

Poslednjih godina zabeleženo je više ovakvih slučajeva u kom su otkrivani ploveći špijunski uređaji. Tako je u aprilu prošle godine otkriven ploveći dron dug čak tri metra, koji je imao solarne panele, antene i opremu za nadzor, koji su vlasti kasnije opisale kao „izviđački uređaj koji je tajno ubačen u kineske vode od strane druge države“. U 2018. godini, ukupno 18 ljudi dobilo je u provinciji Đangsu nagrade zbog otkrivanja špijunskih plovećih dronova.

Učestalost morskih dronova u ovoj oblasti može se objasniti time što provincija Đangsu ima obalu dugu više od 1.000 kilometara, koja gleda na Japan i Južnu Koreju. Međutim, kineske vlasti još nisu objavile iz kojih država dolaze špijunski dronovi, piše RT.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO: RATNE IGRE VELIKIH RAZMERA - Hiljadu ruskih, uzbekistanskih i tadžihistanskih vojnika u akciji

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Slucki: SAD krive za prekid pregovore Ukrajine i Rusije