ANTONIO GUTEREŠ APELUJE: Mora se pomoći zemljama u razvoju

Tanjug

17. 01. 2022. u 22:54

GENERALNI sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš apelovao je danas na poslovne lidere da podrže zemlje u razvoju u trenutku kada im je potreban pristup vakcinama protiv kovida 19, pomognu u borbi protiv klimatske krize i reformi globalnog finansijskog sistema.

АНТОНИО ГУТЕРЕШ АПЕЛУЈЕ: Мора се помоћи земљама у развоју

Foto:; EPA

- U sve tri ove oblasti potrebna nam je podrška, ideje, finansiranje i glas globalne poslovne zajednice - rekao je Gutereš, govoreći na Svetskom ekonomskom forumu, koji je zbog zdravstvenih problema povezanih sa pandemijom korona virusa, održan virtuelno, umesto godišnjeg januarskog sastanka u Davosu, u Švajcarskoj.

Kako je preneo Rojters, on je kazao da postoji globalna nesposobnost da se podrže zemlje u razvoju u trenutku kada im je pomoć potrebna i upozorio da će se bez hitnih akcija nejednakost i siromaštvo produbiti, podstičući društvene nemire i nasilje.

- Ne možemo da priuštimo ovakvu vrstu nestabilnosti - istakao je Gutereš, koji je 1. januara započeo drugi petogodišnji mandat na mestu šefa UN.

On se dugo zalagao za globalniju akciju za rešavanje nejednakosti kada su u pitanju vakcine protiv kovida 19, klimatske promene i reforma globalnog finansijskog sistema, dodaje Rojters.

BONUS VIDEO - PINK PANTERI UHAPŠENI U ATINI: Pala i dva Srbina zbog pljačke prodavnice skupocene odeće

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?