BRITANSKI "EKONOMIST": Amerika i Kina na korak od vojne katastrofe

Novosti onlajn

15. 01. 2022. u 22:03

SJEDINJENE Države i Kina nalaze se na samo korak od vojne katastrofe, piše britanski „Ekonomist“.

БРИТАНСКИ ЕКОНОМИСТ: Америка и Кина на корак од војне катастрофе

Foto AP

U članku se podseća na incident koji se dogodio aprila 2001. godine kada se američki izviđački avion ER-3 sudario sa kineskim lovcem J-8II u Južnom kineskom moru. Američka letelica je pretrpela ozbiljna oštećenja i bez dozvole se spustila na ostrvo Hajnan gde su kineske snage bezbednosti privele i saslušale 24 člana posade.

Posada američkog aviona je oslobođena posle izvinjenja tadašnjeg američkog ambasadora u Pekingu DŽozefa Prjuera, a u normalizaciji situacije važnu ulogu odigrala je i sreća. Naime, tadašnji šef Bele kuće DŽordž Buš preneo je taj slučaj na državnog sekretara Kolina Pauela koji je imao veliki uticaj i bio je sposoban da donese brze i efikasne odluke, navodi list.

Iskusni diplomata je uspeo da pregovarače izoluje od politike Vašingtona, ističe se u članku.

Dve decenije kasnije pristrasni Kongres i mediji neće dozvoliti Americi da pravi kompromise sa Kinom.

Ni u Pekingu sada nisu spremni na ustupke u slučaju nekog većeg incidenta, navodi autor.

Obe strane dobijaju informacije iz prilično oštrih on-lajn izdanja a ne od TV kanala koji su 2001. umanjivali značaj tog događaja.

Osim toga, Kina i SAD se principijelno razilaze u mišljenju o tome kako izbeći nesrećne slučajeve u vazduhu.

Peking insistira na tome da Amerika prestane da šalje svoje avione ka granicama Kine, dok u Vašingtonu pod bezbednošću podrazumevaju „mirno i predvidljivo ponašanje“ u slučaju približavanja suparničkih lovačkih aviona, naglasio je stručnjak za krizne situacije DŽan Tuošen.

Prošle godine bilo je nekoliko incidenata između američkih i savezničkih aviona sa jedne i kineskih sa druge strane, a u jednom trenutku oni će dovesti do katastrofe a taj problem će biti mnogo teže rešiti, zaključuje se u članku.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

RUSIJA MOŽE DA IZVEZE 25 MILIONA TONA ŽITARICA: Nebenzja upitao na sastanku SB - Zašto najsiromašniji da pate zbog igara Zapada?