BEZ PRAVOG ODGOVORA IZ OEBS: Predstavnici Rusije izneli svoj set bezbednosnih predloga na jučerašnjem sastanku u Beču

N. S.

14. 01. 2022. u 06:45

RUSKI ambasador pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Aleksandar Lukaševič je izjavio da je Rusija iznela svoj set bezbednosnih predloga na jučerašnjem sastanku OEBS-a u Beču, ali da nije dobila "zadovoljavajući" odgovor.

БЕЗ ПРАВОГ ОДГОВОРА ИЗ ОЕБС: Представници Русије изнели свој сет безбедносних предлога на јучерашњем састанку у Бечу

Aleksandar Lukaševič, Foto AP

Lukaševič je na konferenciji za novinare rekao da je Rusija očekivala sadržajniju reakciju na svoje predloge o bezbednosnim garancijama.

- Reakcija je razočaravajuća, jer smo očekivali sveobuhvatne diskusije. Naše kolege su imale dovoljno vremena da prouče glavne tačke naših predloga - rekao je Lukaševič, a prenosi RIA Novosti.

On je prethodno poručio da će Rusija delovati u cilju odbrane svoje nacionalne bezbednosti ako ne dobije "konstruktivan odgovor" Zapada na svoje bezbednosne zahteve.

Ovo je bio treći sastanak Rusije sa predstavnicima Zapada - posle prvog sa predstavnicima SAD u Ženevi, i sa NATO u Briselu - gde se govorilo o zahtevima Moskve o zaustavljanju daljeg vojnog širenja Alijanse na Istok.

Juče je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio da budućnost nastavka pregovora sa NATO i Vašingtonom zavisi od reakcije Zapada na predloge Moskve i da očekuje odgovor sledeće nedelje.

Foto Arhiva

On je poručio da je jedini opipljiv rezultat razgovora bila spremnost Vašingtona i NATO da razgovaraju o raketama kratkog i srednjeg dometa u Evropi.

Lavrov se osvrnuo i na situaciju sa gasovodom "Severni tok 2".

- Što se tiče "Severnog toka 2", ne radi se više o slobodi izbora saveza, već jednostavno o slobodi obavljanja uobičajenih komercijalnih aktivnosti na svetskim tržištima.

Ispostavilo se da Nemačka nema nikakvu slobodu da sledi svoje ekonomske interese - rekao je Lavrov.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đozep Borelj je rekao danas da je sudbina gasovoda "Severni tok 2" vezana za potencijalni konflikt s Rusijom oko Ukrajine, čime je, kako je ocenila agencija Rojters, stao na stranu SAD po tom pitanju.

Dijametralno suprotan stav od Borelja iznela je ranije u četvrtak nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht ocenivši da gasovod ne treba uvlačiti u ovaj konflikt.

AROGANTNO

SERGEJ Lavrov je ocenio pretnje sankcijama od strane Sjedinjenih Država kao "arogantne i apsurdne", navodeći da će Moskva odgovoriti na sve kaznene mere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere