ERDOGAN: EU ignorisala napore Turske za poboljšanje odnosa

Tanjug

13. 01. 2022. u 15:26

TURSKI predsednik Redžep Tajip Erdogan poručio je danas ambasadorima iz Evropske unije da evropski blok nije pružio značajnu podršku u borbi protiv migracija i da nije uzvratio na napore Turske da se poboljšaju odnosi.

ЕРДОГАН: ЕУ игнорисала напоре Турске за побољшање односа

Foto: EPA

Erdogan je u obraćanju ambasadorima zemalja EU, na sastanku u Ankari, istakao da Turska želi da uspostavi veze sa blokom na "čvršćoj osnovi", ali da je bila podvrgnuta "taktici odugovlačenja".

- Sa tugom želim da konstatujem da nismo dobili odgovor koji smo želeli od strane EU na ove korake - izjavio je Erdogan.

EU je u martu 2016. godine postigla sporazum sa Turskom da zaustavi priliv izbeglica u blok i da Ankara pruži utočište Sirijcima koji beže od rata iz svoje zemlje, u zamenu za dobijanje više milijardi evra za svoje projekte.

U Turskoj trenutno boravi oko četiri miliona sirijskih izbeglica, što je najveća izbeglička populacija na svetu, a zvanična Ankara je saopštila da više neće primati migrante.

- Turska nije dobila značajnu podršku od EU u borbi protiv migracija - izjavio je Erdogan, dodajući da nije moguće ostvariti "produbljenu saradnju" po tom pitanju sve dok se ne ažuriraju uslovi sporazuma iz 2016. godine.

- Kriza u Belorusiji je još jednom pokazala da je blok lišen održive politike u borbi protiv migracija - poručio je Erdogan, aludirajući na spor između Minska i EU povodom više miliona migranata zaglavljenih na njihovim granicama.

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OSUĐENA NA 50 GODINA ZBOG BIZARNOG ZLOČINA: Ubila trudnicu, pa joj ukrala bebu iz stomaka (VIDEO)