SADA JE NASTUPIO "TRENUTAK ISTINE": Reakcija Moskve na višečasovni sastanak u Briselu

B. Vlahović - Stalni dopisnik iz Moskve

13. 01. 2022. u 08:15

DA NATO ne želi da prihvati predlog Rusije da se taj vojni savez ne širi na istok, nikoga u Moskvi nije iznenadilo.

САДА ЈЕ НАСТУПИО ТРЕНУТАК ИСТИНЕ: Реакција Москве на вишечасовни састанак у Бриселу

Foto D. Dozet

Epilog višečasovnog sastanka Saveta NATO-Rusija se znao već posle sastanka ruske i američke delegacije u Ženevi. U Moskvi smatraju da glavni dirigent NATO sedi u Vašingtonu, a ne u Briselu. Zbog toga 30 članica NATO neće prihvatiti ruski predlog koji je objavljen 17. decembra u Moskvi.

Stalno ponavljanje američkih političara da je suvereno pravo svake zemlje da odluči hoće li da bude članica NATO pa zato Ukrajini i Gruziji niko ne može da zabrani da postanu članice vojnog bloka čulo se i u Ženevi i Briselu.

Rukovodilac ruske delegacije na pregovorima sa članicama NATO zamenik ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško kazao je u Briselu da su očekivanja bila realistična i da je nastupio "trenutak istine".

Posle sastanaka u Ženevi i Briselu predsednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin je kazao da se Amerikanci ponašaju kao slon u staklarskoj radnji rušeći sistem međunarodne bezbednosti. Amerikanci su izašli iz važnih međunarodnih dogovora koji su omogućavali očuvanje vojnostrateškog balansa u svetu.

Potpredsednik ruskog Saveta Federacije Konstantin Kosačov je rekao da Vašington želi jednopolarni svet. Oni huškaju druge, ali SAD ne žele da ratuju za Ukrajinu kao što 2008. nisu hteli da ratuju za Gruziju.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov pozvao je Vašington da prestane sa agresivnom retorikom na račun Rusije i da udalji svoj vojni potencijal od ruskih granica. Antonov poručuje da NATO hoće da dominira, ali "mi nećemo dopustiti da nam se ugrozi suverenitet".

Danas će se u Beču u Organizaciji za bezbednost i saradnju održati treća runda pregovora na istu temu, ali sve upućuje da se i ovde rezultat zna unapred. Zapad ne prihvata ruski predlog o jačanju bezbednosti i sada je na Moskvi da odabere svoj novi potez.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)