KORONA ZAROBILA KRUZER U ĐENOVI: Brod pun Italijana bio usidren u luci, putnici u izolaciji u kabinama

Milica OSTOJIĆ, specijalno za "Večernje novosti" - RIM

04. 01. 2022. u 20:23

KRUZER „Grandioza“ koji je stigao iz Marseja u Đenovu ostao je usidren u luci, jer se na testu, rađenom pre iskrcavanja putnika, pokazalo da je 150 putnika pozitivno na virus korona!

КОРОНА ЗАРОБИЛА КРУЗЕР У ЂЕНОВИ: Брод пун Италијана био усидрен у луци, путници у изолацији у кабинама

Foto: AP

Na brodu se nalazilo oko 1.000 putnika, većinom su Italijani, a od 150 pozitivnih najveći broj bio je asimptomatičan. Iz luke je usledio medicinski transport pozitivnih ka gradovima u kojima žive, gde će biti smešteni u prostorije namenjene karantinu. Srećom, svi pozitivni su sa lakšim simptomima.

Protokol nalaže da turisti moraju biti vakcinisani pre polaska na put sa najmanje dve doze vakcine ili tri, nakon četiri meseca od druge. A osoblje koje radi na brodu osim što je vakcinisano ima kontrolni test svaka dva dana. Strani turisti koji su pozitivni su u najvećem broju smešteni u Đenovi a izvestan broj je premešten po regionu Pijemonte, kako bi bili pod kontrolom u karantinu i pod lekarskim nadzorom.

Brod je tebalo juče da krene ka Ćivitavekji, ali je krenuo na put danas, tek nakon sanifikacije gde će se iskrcati putnici iz centralnog i južnog dela Italije.

Na pitanje kako je mogućno da bude toliki broj zaraženih kada je urađen test pre polaska broda na krstarenje, odgovor je kako je najverovatnije inkubacija usledila kod izvesnog broja putnika nakon polaska na put, odnosno urađenog testa. Inače se strogo poštovao protokol i predviđene sigurnosne mere, ali se na obaveznom kontrolnom testu tokom plovidbe ustanovilo da su izvesne osobe pozitivne. Odmah su izolovane u kabinama sa balkonima i imale su konstantnu lekarsku kontrolu.

Koliko je virus neuhvatljiv pokazuje i to što se poštuju propisane distance među putnicima, maske na licu osim za vreme obroka, kao i podrazumevana redovna dezinfekcija celokupnog prostora. Brodovi za krstarenje inače imaju primenu protokola za bezbednost koji se ne primenjuje tako detaljno i strogo kao u bilo kojoj drugoj turističkoj strukturi.

Nakon dezinfekcije i dozvole, jutros je brod krenuo na put prema Ćivitavekji i nastaviće svoju uobičajenu sedmičnu plovodbu. Tako Italija pokušava da se ne zaustavi i da trči brže od virusa, posebno soja omikron.

BONUS VIDEO - POSLEDNjE ŠTO VIDE LjUDI KOJI UMRU OD KORONE: Doktor iz kovid bolnice objavio snimak upozorenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)