PEKING LJUT NA MILIJARDERA MASKA: Kineska svemirska stanica imala dva bliska susreta s njegovim satelitima

D. D. S.

28. 12. 2021. u 12:42

KINA je na ivici sukoba sa američkim multimilijarderom Ilonom Maskom, jer je njihova svemirska stanica bila prinuđena da izbegne najmanje dva sudara u julu i oktobru sa satelitima koji su lansirani tokom njegovog projekta Starlink Internet Servis. Optužbe o incidentu su prosleđene svemirskoj agenciji UN. Iz Spejs Iksa još nisu stigli odgovori.

ПЕКИНГ ЉУТ НА МИЛИЈАРДЕРА МАСКА: Кинеска свемирска станица имала два блиска сусрета с његовим сателитима

Foto: EPA

- Iz bezbednosnih razloga, u kineskoj svemirskoj stanici započeto je primenjivanje kontrole za izbegavanje sudara - kažu nadležni iz Pekinga u dokumentu.

Maskova kompanija Tesla koja proizvodi električne automobile pod sve većom je kontrolom regulatora. Iz Kine su takođe optužili SAD da su ugrozili astronaute, ignorišući obaveze prema sporazumima o svemiru.

Na društvenim mrežama su se, istovremeno, pojavili komentari da su sateliti "američko oružje za svemirsko ratovanje", a "Mask je novo oružje koje su napravile američka vlada i vojska".

Naučnici su izrazili zabrinutost zbog rizika od sudara u svemiru i pozvali svetske vlade da podele informacije o 30.000 satelita i drugog svemirskog otpada koji kruži oko Zemlje. Tokom Spejs Iksa lansirano je skoro 1.900 satelita kao deo Starlink mreže, a planira se raspoređivanje još hiljadu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MEDVEDEV OŠTAR: Tome se bliži kraj, pukla je ljubav - Poljaci su besni, Evropljani ne žele Ukrajince