"VREME TEČE" Moskva poručila Americi: Čekamo konkretne korake u dijalogu o bezbednosti

Tanjug

21. 12. 2021. u 11:24

MOSKVA očekuje neke praktične korake NATO-a i SAD kako bi se pozabavili zabrinutošću Rusije povodom bezbednosti, izjavio je danas Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije u pregovorima o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja.

ВРЕМЕ ТЕЧЕ Москва поручила Америци: Чекамо конкретне кораке у дијалогу о безбедности

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

- Vreme teče. Čekamo konkretne, prave korake da se pozabavite ruskom zabrinutošću. Došao je trenutak - poručio je ruski izaslanik na Jutjub kanalu "Solovjev lajv", a prenosi agencija TASS.

Navodi i da očekuje da će razgovori o bezbednosti sa SAD biti održani u realnom vremenskom okviru.

- Mislim da NATO i Vašington shvataju o čemu se radi. Verujem da će razgovori ipak početi, mislim da su kontakti već u toku, posebno između (pomoćnika ruskog predsednika) Jurija Ušakova i savetnika Bele kuće (za nacionalnu bezbednost) Džejka Salivena - izjavio je Gavrilov.

Ipak, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i portparol Stejt departmenta Ned Prajs su, kako tvrdi, dali potpuno drugačije izjave.

- Ali napori da se postignu dogovori, isto kao i novac, vole tišinu - izjavio je Gavrilov.

Prema njegovim rečima, postoji šansa da se postigne napredak i to u realnom vremenskom okviru.

Poručio je i da Moskva nikako neće dozvoliti razmeštanje NATO infrastrukture na teritorijama susednih zemalja, i podsetio je da je NATO redovno održavao vojne vežbe u blizini ruske granice i da su njegovi avioni vršili izviđačke letove iznad Crnog i Baltičkog mora.

- Takozvana rotacija u stvari znači stalno prisustvo vojnih jedinica, dok se od nas zahteva da povučemo svoje snage do Urala - izjavio je ruski diplomata.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je 17. decembra objavilo nacrte ugovora između Rusije i SAD o bezbednosnim garancijama.

Nacrti su 15. decembra predati američkoj strani na sastanku u ruskom ministarstvu spoljnih poslova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)