STRADALA I DECA: Izveštaj NJujork tajmsa – SAD dronovima na Bliskom istoku ubijale hiljade civila!

Novosti online

19. 12. 2021. u 20:30

POOVVERLjIVA dokumenta Pentagona pokazuju da su brojni američki vazdušni napadi na Bliskom istoku bili zasnovani na manjkavim obaveštajnim podacima, što je rezultiralo hiljadama nevinih žrtava, uključujući i decu.

СТРАДАЛА И ДЕЦА: Извештај Њујорк тајмса – САД дроновима на Блиском истоку убијале хиљаде цивила!

Foto: Depositphotos

Dokumenta da kojih je došao Njujork tajms potiču iz skrivene arhive Pentagona o američkom vazdušnom ratu na Bliskom istoku od 2014. godine. Za više od 1.300 izveštaja Pentagona o civilnim žrtvama za koji ugledni list ističe da svedoče da je vazdušni rat u Iraku, Siriji i Avganistanu vođen na osnovu duboko pogrešnih obaveštajnih podataka, što je dovelo da preuranjenog i često nepreciznog gađanja i smrti hiljada civila, od kojih su mnogi deca.

S druge strane, ukazuje se na činjenicu da su vojni zvaničnici obećavali rat "svevidećim dronovima i preciznim bombama". Njujork tajms naglašava da nijedan od izveštaja koji svedoče o katastrofalnom neuspehu vazdušnih operacija nije doveo do pokretanja disciplinskog, a kamoli krivičnog postupka. Isplaćeno je desetak odšteta, iako su mnogi preživeli ostali sa invaliditetom koji zahteva skupu medicinsku negu. Retki su dokumentovani napori da se identifikuju osnovni uzroci ili nauče lekcije.

Istraga Tajmsa je utvrdila da je čak i kada je Pentagon priznao civilne žrtve nekog od napada, njihov broj bio je značajano umanjen. Njujorški list tvrdi da je bilans nevinih žrtava skoro dvostruko veći od onoga što priznaje američka vojska.

Među brojnim primerima loše izvednih vazdušnih operacija, ističe se napad na tri navodna centra za obuku Islamske države na severu Sirije jula 2016. godine kada je umesto zvanično prijavljenih 85 usmrćenih ekstremista zapravo stradalo 120 meštana sela koji su potražili utočište od eksplozija i pucnjave u kućama daleko od linije fronta.

Novinari Njujork tajmsa posetili su više od 100 lokacija na Bliskom istoku koje su bile pogrešne mete i intervjuisali preživele, kao i američke zvaničnike.

BONUS VIDEO - U VOJNOM AVIONU SA PANCIROM: Britanski student snimio kako se evakuiše iz Kabula

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

BORBE MORAJU DA SE NASTAVE Lavrov: Ako dođe do pregovora – nećemo praviti nikakve pauze