SAMI STE KRIVI: Rumunski ministar odbrane o krađi goriva vrednog dva miliona dolara iz američke baze

P. Z. S. /rt.com

14. 12. 2021. u 21:25

LOPOVSKA šema koja je rezultirala nestankom 2 miliona dolara u gorivu ukradenom iz američke baze u Rumuniji možda je bila olakšana „nepažnjom“ Amerikanaca koji nisu bili svesni „lokalne kulture“, sugerisao je ministar odbrane te zemlje.

САМИ СТЕ КРИВИ: Румунски министар одбране о крађи горива вредног два милиона долара из америчке базе

Foto: EPA


Skandal o krađi goriva usredsređen oko vazdušne baze Mihail Kogalniceanu, koja služi kao glavno središte američkih trupa u Rumuniji, dobio je neočekivan preokret kada je ministar odbrane te zemlje Vasile Dinku bizarno okrivio same Amerikance.

Iako je krađu navodno izvršila grupa meštana, možda su joj doprineli „nepažnja” i nedostatak znanja o lokalnoj „kulturi” od strane Amerikanaca, rekao je ministar u petak lokalnim medijima, sugerišući da je mesto snabdevanja, trebalo bolje čuvati kako bi se sprečilo istakanje goriva.

Tačka snabdevanja je bila negde izvan američke vojne baze. Nemarno bi bilo reći da vam možde naša kultura nije bila toliko poznata.

Rumunska vojska sve svoje objekte - uključujući i one koje se ne koriste - dobro čuva kako bi sprečila da ih lokalno stanovništvo opljačka, dodao je ministar.

Skandal o krađi goriva prvi je put dospeo na naslovne strane krajem novembra, kada je rumunska policija saopštila da je otkrila šemu koja se navodno odvijala u bazi od 2017. Policija je privela sedam osumnjičenih radi ispitivanja.

-Pod koordinacijom vođe grupe, njeni članovi... ukrali su količine dizel goriva iz generatora koji opslužuju određena područja u okviru američke vojne baze, a štetu je oštećena strana, vlada SAD, procenila na 2 miliona dolara, saopštila je policija.

Prema izveštajima lokalnih medija, sedmorica osumnjičenih bili su meštani zaposleni u bazi u kompaniji odgovornoj za upravljanje generatorima. Međutim, dok su oni posmatrali, nivoi dizela u generatorima su ostali konstantno niži od očekivanog, a američka vojska je godinama postajala sumnjičava.

Aferu sa vazdušnom bazom priznali su američki zvaničnici, koji su rekli da blisko sarađuju sa Rumunima na utvrđivanju svih okolnosti oko šeme krađe.

-Mi dajemo punu podršku i sarađujemo u punom kapacitetu sa našim rumunskim partnerima i zvaničnicima tokom ove istrage, i cenimo njihove napore, rekla je prošle nedelje Voni Rajt, portparol 21. Komande za održavanje baza.

BONUS VIDEO: Srpski Lazar na poligonu pokazuje svoje mogućnosti kao moderno borbeno vozilo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!