NAPADAJU MOSKVU, PA MOLE ZA POMOĆ: Bivše sovjetske republike na Baltiku opet moraju da kupuju struju iz Rusije

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

14. 12. 2021. u 20:27

ISTOVREMENO dok vode propagandni rat protiv Moskve i pridružuju se raznim sankcijama, tri pribaltičke države, bivše sovjetske republike, mole Rusiju da im poveća isporuku struje. U ime njih, ruskom "Inter RAO" obratila se estonska kompanija "Elering" koja traži više struje, a u posebno teškoj situaciji je Litvanija.

НАПАДАЈУ МОСКВУ, ПА МОЛЕ ЗА ПОМОЋ: Бивше совјетске републике на Балтику опет морају да купују струју из Русије

Zatvorena atomska centrala "Ignalina" u Litvaniji / Foto AP

Iz Moskve je stigao pozitivan odgovor i obećanje da će, ako treba, povećati isporuke čak deset puta. U kompaniji "Inter RAO" su spremni da prodaju struju Litvaniji, Letoniji i Estoniji bez obzira na rusofobsku kampanju koju vode političari tih država.

Dokazujući lojalnost EU, pribaltičke zemlje su počele da prave ustupke, pa čak i one koje idu njima na štetu. Posebno se u tome ističe Litvanija, koja je sada došla u situaciju da ima probleme sa strujom, jer je upravo po nagovoru iz Brisela zatvorila svoju "Ignalina" atomsku centralu koja je mogla još dugo da proizvodi jeftinu struju. Ta atomska centrala je napravljena još 1983, a zatvorena je u decembru 2009. Ona je bila vrlo važna ne samo što je obezbeđivala Litvaniji dovoljno struje, već je snabdevala i susedne zemlje.

Početkom ovog veka cena kilovat-sata koju je proizvodila "Ignalina" atomska centrala bila je dva centa, a prodavan je minimum za deset centi. Ali posle kampanje iz Brisela - kako su tobože sovjetske atomske centrale nedovoljno bezbedne, rukovodstvo u Vilnjusu je odlučilo da zatvori "Ignalina" centralu.

Zanimljivo je da je Estonija 2017. prestala da uvozi rusku struju koju je stizala iz Lenjingradske atomske centrale. Taj "višak" struje Rusi su preusmerili ka Moskovskoj oblasti.

Kad su u Belorusiji u mestu Ostrovce počeli da grade atomsku centralu, protiv te odluke je u Litvaniji krenula propagandna kampanja. Govorilo se kako bi u Belorusiji mogla da se dogodi katastrofa poput one koja je bila u Černobilju 1996. Čak su u prigraničnim oblastima Litvanije vlasti počeli da dele građanima tablete joda. Ne vodeći računa o posledicama, Litvanija je odlučila da prestane da kupuje rusku i belorusku struju.

Ali kad je došlo do energetske krize, Litvanija je bila primorana da kupuje struju na energetskoj berzi, gde struju prodaju i ruski "Inter RAO", kao i beloruski "Bel AEC".

Ako se pogledaju energetske karte napravljene u sovjetsko vreme, vidljivo je da je taj celi pribaltički region bio u jednom energetskom strujnom prstenu.

POLjSKA CENA

POLjACI su odlučili, samo da ne bi kupovali rusku ili belorusku struju, čak i da plaćaju višu cenu kilovata, pa je nabavljaju od Šveđana. Struja dolazi podvodnim kablom iz švedskog grada Nurbea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)