ZBOG PROTESTA 18 GODINA ROBIJE: U Belorusiji osuđen Sergej Tihanovski

I. S.

14. 12. 2021. u 19:47

SUPRUG beloruske opozicione političarke Svetlane Tihanovske, Sergej , osuđen je u utorak na 18 godina zatvora zbog organizovanja masovnih nemira i izazivanja mržnje, javila je zvanična beloruska novinska agencija Belta.

ЗБОГ ПРОТЕСТА 18 ГОДИНА РОБИЈЕ: У Белорусији осуђен Сергеј Тихановски

Foto AP

Zajedno sa njim, suđeno je petorici njegovih pristalica, a njima su izrečene kazne robije u trajanju od 14 do 16 godina.

Suđenje Sergeju Tihanovskom bilo je zatvoreno za javnost, a advokatima je zabranjeno da otkrivaju detalje o ovom slučaju. On je zatvoren u maju prošle godine, dok se pripremao da se kandiduje na predsedničkim izborima u avgustu iste godine, kao protivkandidat beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku. Njegova supruga Svetlana Tihanovska kandidovala se, potom, na izborima umesto njega. Opozicija je tvrdila da je Svetlana pobednik a ne Lukašenko, kako je zvanično proglašeno i došlo je do višemesečnih masovnih protesta.

Nekoliko sati pre izricanja presude, Tihanovska, koja je još na početku protesta pobegla u Litvaniju, suđenje svom suprugu nazvala je nezakonitim postupkom. "Nastaviću da branim osobu koju volim i koja je postala lider milionima Belorusa. Pokušaću da uradim nešto veoma teško, možda i nemoguće, da bih približila trenutak kad ćemo Sergeja videti u novoj Belorusiji", rekla je ona u video-poruci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!