JOŠ JEDAN ŠAMAR EVROPI: Australijanci posle francuskih podmornica odbili i erbasove helikoptere

P. Z. S. /rt.com

10. 12. 2021. u 12:41

AUSTRALIJA treba da rashoduje svoju flotu od 47 višenamenskih vojnih erbasovih helikoptera Taipan (Taipan) i zameni ih Lokid Martinovim Crnim sokolovima (Lockheed Martin Black Hawks) po ceni od 4,8 milijardi dolara.

ЈОШ ЈЕДАН ШАМАР ЕВРОПИ: Аустралијанци после француских подморница одбили и ербасове хеликоптере

Arhiva

Odluku o zameni evropskih helikoptera američkim potvrdila je Kanbera u petak.

-Taipani nisu ispunjavali svoje ciljeve, jednostavno - rekao je premijer Skot Morison na konferenciji za novinare. - I želimo da se uverimo da naše odbrambene snage imaju najbolju moguću opremu za odbranu ove zemlje, a američki „Crni Soko“ će to obezbediti.

Taipani su australijska varijanta dvomotornog helikoptera NH90 koji je dizajnirao Erbas, a koji je u upotrebi u australijskoj vojsci i mornarici. Prvi put su naručeni 2005. godine, a njihovo uvođenje u jedinice je bilo praćeno tehničkim kvarovima i drugim problemima, koji su godinama odlagali postizanje pune operativne sposobnosti flote.

Zbog problema sa montažom, australijska mornarica je odbila da kupi dodatne Taipane 2011. godine, odlučivši se umesto njih za američke SH-60 Seahawks. U oktobru je Australija objavila dodatnu narudžbu od 12 SH-60 Seahawks u ugovoru vrednom tri milijarde australijskih dolara (985 miliona američkih dolara).

Sada je australijska vlada odlučila da povuče celu flotu Taipana, koja je trebalo da bude u službi do 2037. godine, i zameni ih helikopterima američke proizvodnje.

Australijanci nastoje da kupe do 40 UH-60 Black Hawks za vojsku pored već naručenih SH-60 Seahawks za mornaricu. Obe letelice proizvodi Lokid Martin Sikorski (Sikorsky).

Procenjeno je da će novi ugovor koštati sedam milijardi australijskih dolara (4,8 milijardi dolara), ali i da bi nova kupovina uštedela novac zbog visokih operativnih troškova Taipana, saopštila je vlada.

Ponovno odbacivanje evropske vojne tehnologije usledilo je manje od tri meseca nakon što je Australija naljutila Francusku otkazujući ugovor vredan više milijardi dolara za 12 jurišnih podmornica, umesto toga kupivši osam američkih podmornica na nuklearni pogon. Dogovor je najavljen zajedno sa trilateralnim bezbednosnim paktom AUKUS između SAD, Velike Britanije i Australije, koji se reklamira kao način da se odvrati Kina.

BONUS VIDEO: PREDSTAVLJENO BORBENO VOZILO "LAZANSKI": Otvoren Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)