AMERIČKI VOJNI BUDŽET 770 MILIJARDI DOLARA! Predstavnički dom odobrio, izdvojeno čak 300 miliona za Ukrajinu

Tanjug

08. 12. 2021. u 08:05

PREDSTAVNIČKI dom američkog Kongresa je odobrio vojni budžet za fiskalnu 2022. godinu u ukupnom iznosu od 770 milijardi dolara.

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ БУЏЕТ 770 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА! Представнички дом одобрио, издвојено чак 300 милиона за Украјину

Foto AP

Vojni budžet, odnosno Zakon o autorizaciji nacionalne odbrane, podržala su ukupno 363 kongresmena, dok je 70 bilo protiv, prenosi agencija Rojters.

Budžet sada treba da odobri Senat, nakon čega bi bio dostavljen predsedniku na potpisivanje.

Kako ocenjuje Rojters, reč je o ogromnom godišnjem vojnom budžetu, koji je za 25 milijardi dolara veći od onoga što je tražio predsednik DŽozef Bajden i za oko pet procenata veći od prošlogodišnjeg budžeta.

Predlog zakona, koji je rezultat intenzivnih pregovora između Predstavničkog doma i Senata, uključuje i povećanje plata za vojnike od 2,7 odsto, kao i kupovinu aviona i brodova mornarice, pored strategija za suočavanje sa geopolitičkim pretnjama.

Na ovoj verziji zakona su radila oba doma američkog Kongresa, a on, između ostalog, uključuje odredbu o izdvajanju četiri milijarde dolara za Evropsku odbrambenu inicijativu, koja je, kako navodi ruska agencija TASS, usmerena protiv Rusije.

Ukupno 300 miliona dolara biće izdvojeno za vojnu pomoć Ukrajini, dok će još 150 miliona dolara otići na bezbednosnu saradnju sa baltičkim zemljama.

Kongresmeni su, međutim, iz usaglašenog nacrta Zakona isključili odredbu o uvođenju sankcija protiv projekta gasovoda "Severni tok 2", uklonivši iz konačne verzije i pojedinačne sankcije protiv 35 Rusa, među kojima ima ministara, biznismena i novinara.

Poslanici su takođe izostavili amandman kojim bi se Amerikancima zabranilo da kupuju ruske državne obveznice.

Što se tiče Kine, budžet podrazumeva 7,1 milijardu dolara za Pacifičku odbrambenu inicijativu, kao i izjavu o američkoj podršci odbrani Tajvana.

Iz konačne verzije Zakona izbačen je i predlog kojim bi se od žena zahtevalo da se registruju kako bi i one mogle biti regrutovane za vojsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)