OPTIMIZAM NADJAČAO STRAH OD OMIKRONA: Stanje na berzama se znatno popravilo u odnosu na ponedeljak

Tanjug

07. 12. 2021. u 10:40

OPTIMIZAM investitora na Vol Stritu, podstaknut procenom da rizik od omikron soja kovida možda nije tako veliki kao što se strahovalo, prelio se danas na berze širom Azije i Pacifika koje su se značajno oporavile od pada u ponedeljak.

ОПТИМИЗАМ НАДЈАЧАО СТРАХ ОД ОМИКРОНА: Стање на берзама се знатно поправило у односу на понедељак

Arhiva

Indeks hongkonške berze Hang Seng je porastao za oko 2,0 posto, vođen rastom cena akcija kazina i nekretninskih kompanija kao i tehnoloških firmi, izveštava CNBC.

Kineski tehnološki konglomerat Tencent je zabeležio rast vrednosti od 2,68 odsto, a Alibaba od 10,38 procenata, nakon što je prethodnog dana zaključio trgovanje s gubitkom od skoro 6,0 posto.

Za berze u kontinentalnoj Kini, međutim, ovo nije bio uspešan dan, budući da je indeks Šangaj Kompozit napredovao za samo 0,12 odsto, dok je indeks Šenžen pao za 0,48 procenata.

Nasuprot tome, japanski Nikei 225 je skočio 2,2 odsto, a podindeks Topiks za 2,0 posto. Akcije Softbanke su nadoknadile pad od ponedeljka, kada su potonule za više od 8,0 procenata, ojačavši danas za 8,47 odsto.

U Australiji indeks Sidnejske berze S&P/ASX 200 je porastao za skoro 1,0 odsto, a južnokorejski Kospi za 0,48 posto.

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija MSCI, bez japanskih, takođe je u plusu za oko 1,0 procenat.

Akcije posrnulog kineskog građevinara Evergrandea neznatno su se oporavile od teškog pada u ponedeljak. Mada su jutros na otvaranju trgovanja jačale, kasnije su izgubile zamajac, i prema poslednjim raspoloživim podacima trguju se po samo 0,55 posto višoj ceni.

Ova kompanija je u petak objavila da ne može da garantuje da će imati dovoljno novca da izmiri obaveze prema poveriocima i da će pokušati da restrukturira svoj dug u inostranstvu.

Na berzi u Hong Kongu je sinoć objavljeno da se osniva komisija za upravljanje rizicima, u čijoj će nadležnosti biti ublažavanje i eliminisanju budućih rizika za Evergrande.

Akcije na Vol Stritu su porasle noćas na krilima optimizma da omikron nije velika pretnja kao što se ranije mislilo. Industrijski indeks Dau DŽons je skočio za skoro 650 poena, zbrisavši gubitke iz prethodne nedelje. Tehnološki Nasdak Kompozit je prešao iz minusa u plus i zaključio trgovanje s dobitkom od 0,9 posto na 15.225,15 poena, a opšti indeks S&P 500 je napredovao za 1,1 odsto na 4.591,67 bodova.

Na robnim berzama su cene nafte ojačale u ponedeljak za gotovo 5,0 procenta jer su strahovanja od omikron splasnula, a rast su nastavile i danas na azijskom trgovanju.

Američka WTI nafta je poskupela za 1,0 procenat na 70,18 dolara po barelu, dok su fjučersi severnomorske nafte Brent porasli za 0,74 posto na 73,62 dolara za barel.

Na deviznim tržištima dolarski indeks, koji prati vrednost američke valute prema korpi glavnih rivala, popeo se na 96,224 poena, nastavljajući uspon sa nivoa od 96,1 poena koji je dostigao na prethodnoj sesiji.

Japanski jen je dodatno oslabio prema dolaru u odnosu na ponedeljak i trgovao se po kursu od 113,62 jena za dolar.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)