VOLFGANG IŠINGER O GASOVODU: Kasno je da se zaustavi "Severni tok 2"

Novosti online

05. 12. 2021. u 23:31

ŠEF Minhenske konferencije za bezbednost, nemački diplomata Volfgang Išinger smatra da je kasno da se zaustavi gasovod „Severni tok 2“, iako projekat ostaje problem za Ukrajinu i predmet nesuglasica sa SAD.

ВОЛФГАНГ ИШИНГЕР О ГАСОВОДУ: Касно је да се заустави Северни ток 2

Foto RIA

-Severni tok 2“ ostaje ne samo problem u odnosima sa Ukrajinom i Evropskim parlamentom, već i transatlantski problem, izjavio je Išinger listu Handelsblatt, dodavši da je „sada, verovatno, suviše kasno (da se zaustavi gasovod).

Prema rečima diplomate, američki kongres ne razume, zašto Nemačka ne smanjuje svoju zavisnost od ruskog gasa i, sa tačke gledišta SAD, „faktički subvencioniše Rusiju“. On je naglasio da Nemačka ne treba da bude zavisna od američke unutrašnje politike, ali treba videti da li SAD, kao pre, dobro razume nemačku politiku.

Išinger je dodao da se potrebe Nemačke za uvozom gasa u srednjoročnoj perspektivi neće smanjiti, ako država namerava da odustane od uglja i nuklearne energetike do 2030. godine.

Podsetimo, protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bore Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU. SAD su uvele sankcije gasovodu u decembru 2019. godine.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)