LAVROV POBESNEO, SVAĐAO SE SA BLINKENOM: Burna večera u Stokholmu, šef diplomatije Rusije odgovorio Amerikancu

Novosti online

05. 12. 2021. u 11:37

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov američki kolega Entoni Blinken posvađali su se ove nedelje tokom večere u Stokholmu, razgovarajući o događajima u Ukrajini, prenela je agencija Blumberg pozivajući se na izvore upoznate sa događajem.

ЛАВРОВ ПОБЕСНЕО, СВАЂАО СЕ СА БЛИНКЕНОМ: Бурна вечера у Стокхолму, шеф дипломатије Русије одговорио Американцу

Foto: EPA

Sagovornici agencije tvrde da je do rasprave došlo tokom razgovora o kontramerama Zapada u slučaju "ruske agresije" na Ukrajinu.

- Oštra razmena mišljenja počela je nakon što su Sjedinjene Američke Države i njeni evropski saveznici počeli da traže načine, uključujući moguće sankcije, da odgovore na pretnju "invazije Rusije" na Ukrajinu u vezi sa raspoređivanjem ruskih trupa u blizini granice susedne zemlje - navodi agencija.

Prema navodima dva izvora, Lavrov je podsetio da se 2014. godine u Ukrajini dogodio državni prevrat, a takođe je primetio da NATO i EU suzbijaju drugačije mišljenje i prete Rusiji.

Blinken je sa svoje strane izjavio da su snage lojalne bivšem predsedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču navodno „otvorile vatru na mirne demonstrante u Kijevu, ubivši više od stotinu ljudi“. Američki državni sekretar je takođe napomenuo da je NATO odbrambeni savez, navodi se u članku.

Blinken i Lavrov sastali su se u četvrtak u švedskoj prestonici na marginama ministarskog sastanka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

Kako je ranije izjavio portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, sastanak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena u Stokholmu bio je dobra prilika da zemlje jasno objasne svoje stavove, ali da se oni po mnogim pitanjima razilaze.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom i u svetlu oružanog sukoba u Donbasu. Moskva je kao odgovor na sankcije Zapada preduzela slične mere, pokrenula politiku zamene uvoza i više puta izjavljivala da je kontraproduktivno razgovarati sa njom jezikom sankcija.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

POLARNI MEDVEDI: Simboli Arktika i naše odgovornosti