NISU NI RUSI NI KINEZI: Amerikanci rekli ko im je najveći neprijatelj

Novosti online

04. 12. 2021. u 10:06

AMERIKANCI smatraju da je Severna Koreja glavni neprijatelj Sjedinjenih Američkih Država, dok je Rusija na vrhu liste nedruželjubivih zemalja, pokazala je anketa nedeljnika "Ekonomist" i britanske kompanije za analizu podataka "JuGov".

НИСУ НИ РУСИ НИ КИНЕЗИ: Американци рекли ко им је највећи непријатељ

Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File/Xinhua/Zha Chunming

Prema istraživanju, oko 55 odsto ispitanika smatra da je glavni saveznik Vašingtona Velika Britanija, na drugom mestu je Kanada (53 odsto), a na trećem Francuska i Izrael (38 odsto). Dva odsto Amerikanaca je uvrstilo u tu kategoriju i Rusiju.

Kada je reč o prijateljskim zemljama, Amerikanci su na prvo mesto stavili Meksiko (41 odsto), zatim slede Francuska (37 odsto), Nemačka (35 odsto) Japan i Tajvan (34 odsto), kao i Južna Koreja (31 odsto). Za Rusiju je glasalo devet odsto anketiranih.

Prema mišljenju učesnika u istraživanju, u kategoriji nedruželjubivih država prednjači Rusija (35 odsto), a slede je Avganistan (34 odsto) i Kina (33 odsto).

Međutim, status glavnog neprijatelja Sjedinjenih Američkih Država stekla je Severna Koreja (58 odsto). U prvu trojku ulaze i Iran (44 odsto), Avganistan i Kina (36 odsto). Na petom mestu je Rusija za koju je glasalo 34 odsto anketiranih.

U istraživanju je ukupno učestvovalo 1.500 ljudi.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)