NERAZUMNA POLITIKA: Teške optužbe iz Nemačke protiv SAD zbog ,,Severnog toka 2"

Novosti online

03. 12. 2021. u 23:10

PRIPREMA novih američkih sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ protivreči dogovorima Berlina i Vašingtona.

НЕРАЗУМНА ПОЛИТИКА: Тешке оптужбе из Немачке против САД због ,,Северног тока 2

Nemci rado sarađuju sa Rusima u projektu "Severni tok 2" / Foto AP

Ovaj projekat nema veze sa spoljnopolitičkim pitanjima, izjavila je u intervjuu za „Špigel“ premijerka savezne države Meklenburg–Prednja Pomeranija Manuela Švezig.

- Izuzetno sam zbunjena što američki Kongres ponovo podiže ovu temu nakon što je nemačka vlada postigla sporazum sa američkom vladom o tome da protiv naših kompanija neće biti sankcija. Nije moguće da među prijateljima postoje pretnje sankcijama. To je apsolutno nerazumno i ja se iskreno nadam da će prestati ovi pokušaji da se ospore sporazumi između savezne vlade i vlade SAD - rekla je nemačka premijerka.

Ona smatra da nije potrebno „mešati izgradnju gasovoda i spoljnopolitička pitanja“.

- Vlada Meklenburg–Prednje Pomeranije kao i ranije podržava baltički gasovod. Nama je on potreban - podvukla je Švezig.

Podsetimo, republikanci su blokirali dalji prolazak nacrta vojnog budžeta u Gornjem domu zbog odbijanja demokrata da diskutuju o amandmanu koji predviđa sankcije protiv gasovoda.

Nakon toga, 1. decembra demokrate Senata američkog Kongresa složile su se da se u paket amandmana na nacrt vojnog budžeta zemlje uključi inicijativa koja predviđa uvođenje sankcija protiv kompanija zbog učešća u sertifikaciji gasovoda „Severni tok 2“.

Gasovod „Severni tok 2“ polazi od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke i čine ga dva kraka ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

(rs.sputniknews.com)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)