LUKAŠENKO OBEĆAO MIGRANTIMA: Nećemo se igrati vašim životima, Amerika želi da izazove rat (FOTO)

Tanjug

26. 11. 2021. u 16:23

BELORUSIJA neće eskalirati tenzije u svojim odnosima sa Poljskom kako bi stvorila humanitarni koridor za prolaz izbeglica do Nemačke, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko u obraćanju izbeglicama u blizini logističkog centra pored prelaza Bruzgi na belorusko-poljskoj granici.

ЛУКАШЕНКО ОБЕЋАО МИГРАНТИМА: Нећемо се играти вашим животима, Америка жели да изазове рат (ФОТО)

Foto: Tanjug/AP

- Šta možemo da uradimo za vas? Ali morate shvatiti da ne možemo da započnemo rat kako bismo vam očistili koridor kroz Poljsku do Nemačke - poručio je Lukašenko migrantima, a prenosi ruska agencija TASS.

On je ukazao na reakcije Evrope na migrantsku krizu.

- Vidite kako su reagovali na vas kada ste im se približili. Sipali su otrovne hemikalije na vas, bacali šok bombe, koristili suzavac. Da ste otišli dalje do granice, oni bi otvorili vatru - izjavio je Lukašenko, dodajući da su "ljudi sa te strane granice poludeli".

Obećao je izbeglicama da beloruske vlasti neće politizovati izbegličke probleme.

- Nećemo se igrati vašim životima niti praviti politiku od toga - rekao je Lukašenko u obraćanju gomili migranata.

Naveo je i beloruske vlasti neće nasilno deportovati izbeglice.

- Nema šanse da vas pritvorimo, strpamo u avione i pošaljemo kući ako ne želite - izjavio je Lukašenko.

Dodao je i da je do sada oko hiljadu migranata već napustilo Belorusiju.

Lukašenko: Amerika želi da izazove rat

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da Sjedinjene Američke Države, koristeći Poljsku, baltičke zemlje, Ukrajinu, kao i migrantsku krizu na granici Belorusije, žele da izazovu rat.

Kako prenosi RT, Vašington koristi migrantsku krizu kako bi podstakao konflikt sa Belorusijom, tvrdi Aleksandar Lukašenko.

Amerika će, kako on kaže, "stajati po strani i davati oružje kako bi se mi međusobno poubijali i kako bi ekonomija propala".

- Evropa ne želi rat. Kome je potreban rat? Amerikancima? Evropa će se ugušiti ukoliko uskoro ne pronađemo rešenje - izjavio je beloruski predsednik.

On je komentarisao premeštanje poljskih snaga na granicu zbog rasta broja migranata da bi "blokirala dogovor" da se migranti presele u nemačku.

Već neko vreme, Evropska unija optužuje ovog lidera da vodi takozvani "hibridni rat" zbog uvedenih sankcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

MEDVEDEV PORUČIO ZAPADU: Još niko nije ubrao letinu preko interneta, sankcije su bezvredne kad je reč o energentima i hrani